Τα «κάστρα» της κεντροαριστεράς που έπεσαν - Η Αχαΐα «βάφτηκε» μπλε μετά από 42 χρόνια

Με την Κρήτη να βάφεται για πρώτη φορά «μπλε», ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστερά έχασε ένα ακόμα παραδοσιακό κάστρο, αυτό της Αχαΐας, μετά την σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Αχαΐα, ένα από τα προπύργια της κεντροαριστέρας στην χώρα είχε να βαφτεί «μπλε» από το 1977, όταν είχε κερδίσει τις εκλογές ο Κωνσταντινος Καραμανλής για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Από το 1981 και μετά η Αχαΐα ήταν ένα παντοδύναμο κάστρο του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και στις εκλογικές αναμετρήσεις που νίκησε η ΝΔ, η Αχαΐα παρέμενε σταθερά πράσινη.

Εκλογές -Αχαΐα: Το κάστρο της κεντροαριστεράς που πέρασε στη ΝΔ μετά από 42 χρόνια

Αυτό συνέβαινε έως τις διπλές εκλογές του 2012, όπου η Αχαΐα πέρασε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και έκτοτε ήταν «ροζ», τόσο στις εκλογές του 2015 (Ιανουνάριος και Σεπτέμρβιος), όσο και το 2019 παρά την επίσης άνετη νίκη της ΝΔ στην επικράτεια.

Το 2023 λοιπόν, 42 χρόνια μετά, η Αχαΐα ψήφισε Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση.

Το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο εκλέγοντας μοναδικό βουλευτή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε να έρθει δεύτερος σε σταυρούς μάλιστα, ξεπερνώντας τις 22.200 ψήφους.

Το κυβερνών κόμμα εξέλεξε τρεις βουλευτές. Την Αλεξοπούλου Χριστίνα, η οποία μάλιστα ήρθε πρώτη σε σταυρούς, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τους απόδημους Έλληνες Ανδρέα Κατσανιώτη και τον Φώτηλα Ιάσωνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εξέλεξε τρεις βουλευτές. Την Σία Αναγνωστοπούλου, τον Παναγιωτόπουλο Ανδρέα και τον Κυριάκοπουλο Γεώργιο.