Απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Κων. Τσουκαλά στην Ακαδημία Αθηνών -Οι αντιδράσεις

Απορρίφθηκε από την Ακαδημία Αθηνών η υποψηφιότητα του διεθνούς φήμης καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η Ακαδημία απέρριψε και την υποψηφιότητα του μεγάλου ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην Ακαδημία έλαβε μόνο 18 ψήφους στις δυο πρώτες ψηφοφορίες και 20 στην τρίτη.

Στην τελευταία ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2023, αναφέρεται πέραν των άλλων διαδικαστικών μόνο η αναγγελία της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος περί κυρώσεως της εκλογής του Μιχαήλ Κοσμόπουλου, ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στην έδρα της «Προϊστορικής Αρχαιολογίας (με έμφαση στην Εποχή του Χαλκού)».

Αντιδράσεις για την απόρριψη Τσουκαλά
Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την απόρριψη Τσουκαλά, την περασμένη Πέμπτη, χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις στα social media, όπως αυτή του Αρίστου Δοξιάδη, γνωστού Έλληνα οικονομολόγου.

Έγραψε χαρακτηριστικά:

«Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι, για μένα, ο πιο σημαντικός μελετητής της ελληνικής κοινωνίας της γενιάς του (έγραψε τα πρώτα σημαντικά του έργα πριν την μεταπολίτευση, και συνέχισε να παράγει πρωτότυπο έργο για περίπου σαράντα χρόνια). Οι μελέτες του για την «υπερεκπαίδευση» και για τους τζαμπατζήδες είναι από τα πιο διεισδυτικά πράγματα που έχουν γραφτεί για τον ιδιότυπο ελληνικό καπιταλισμό. Το ότι δεν εξελέγη στην Ακαδημία Αθηνών λέει περισσότερα (δυστυχώς) για το επίπεδο των Ακαδημαϊκών παρά για τον Τσουκαλά. Κρίμα.»

 

 

Αλλά και ο ομότιμος καθηγητής νεότερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, επέκρινε την απόφαση της Ακαδημίας:

«Έκπληξη δεν είναι ότι απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του Κωνστ. Τσουκαλά από την Ακαδημία, όπως προηγουμένως του Τίτου Πατρίκιου. Έκπληξη είναι ότι υπέβαλαν υποψηφιότητα. Η Ακαδημία είναι ένας θεσμός-υπόλειμμα, ο οποίος θα έπρεπε από καιρό να πάψει να αποτελεί ένα κλειστό κλάμπ ηλικιωμένων επιστημόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χάσει επαφή με την εξέλιξη των επιστημών τους. Θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί ώστε να αποτελεί ένα επιτελικό κέντρο ερευνών , τουλάχιστον στα πρότυπα της British Academy. Μπόλικη κουβέντα για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά μπρος στην Ακαδημία, αιδήμων σιωπή. Ακόμη και οι μεταρρυθμιστές που έγιναν ακαδημαϊκοί. λησμόνησαν τον μεταρρυθμισμό τους. Dolce far niente!»

 

Ποιος είναι ο Κ. Τσουκαλάς
Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ το οποίο αφυπηρέτησε το 2004. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, του Μονάχου, των Παρισίων και του Γέιλ. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Δίδαξε σε ελληνικά, αμερικανικά, γαλλικά και μεξικανικά πανεπιστήμια και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.