Ανοχύρωτη η πεδιάδα των Σερρών

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, μετά από συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Αποστόλου, προκύπτει πως η πεδιάδα των Σερρών παραμένει ανοχύρωτη σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων, καθώς η διαρκής μείωση της χωρητικότητας της τεχνητής λίμνης Κερκίνης – εξαιτίας των προσχώσεων και της απουσίας έργων συντήρησης στις υπάρχουσες υποδομές – αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών.

Όπως σημείωσε η κ. Κόλλια- Τσαρουχά, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές, κάθε 100 χρόνια εμφανίζονται δύο ως τρεις φορές πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα. “Δεδομένης της κατάστασης, δεν τολμώ να διανοηθώ τι θα μπορούσε να προκύψει αν κάποια στιγμή συμβούν τέτοια φαινόμενα, που ευτυχώς σήμερα φαντάζουν μακρινά. Υποχρεούμαι όμως να υποστηρίξω ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδος του νομού Σερρών που αρδεύεται από τη λίμνη Κερκίνη, με τους σημερινούς ρυθμούς προσχώσεων, δεν θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες διοχέτευσης υδάτων”.

Συμπληρώνοντας, σημείωσε “ότι ναι μεν δεν έχει απαντήσεις για το τι θα συμβεί αν επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο του Μαΐου σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όταν η λίμνη βρίσκεται στο ανώτατο δυνατό ύψος της στάθμης της, αλλά είναι βέβαιο ότι ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που διαθέτει το Γ’ Σώμα Στρατού, δεν θα είναι τότε αρκετές“.

Και συνέχισε τονίζοντας ” ότι τα έργα υποδομής που απαιτούνται και κατ’ επέκταση το κόστος τους είναι γνωστά αλλά παραμένουν δυσθεώρητα και ξεπερνούν τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες των δύο γειτονικών εμπλεκομένων χωρών, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Μόνο η αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θα ήταν σε θέση να προστατεύσει τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Τους πρώτους μήνες του 2015, με αυξημένο επίπεδο βροχόπτωσης σε Ελλάδα και Βουλγαρία και με τη στάθμη της Κερκίνης να ελέγχεται οριακά, εμφανίσθηκε η υπερχείλιση στην Τάφρο Μαυροθαλάσσης. Επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να στηριχτούν τα αναχώματα σε διάφορα σημεία, αλλά τελικά εκείνο στην περιοχή Πεθελινού έσπασε, με αποτέλεσμα το νερό να περάσει από την περιοχή αποστράγγισης της Αμφίπολης. Το σημαντικότερο είναι ότι οι περαιτέρω προβλέψεις είναι δυσμενείς, αφού το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τα αναχώματα που προστατεύουν την πεδιάδα των Σερρών είναι πλέον κορεσμένα από νερό“.