28η Οκτωβρίου: Η Ελλάδα τιμά την Εθνική Επέτειο

Με κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό ξημέρωσε στην Αθήνα η μεγάλη εθνική επέτειος του «ΌΧΙ». Από άκρου εις άκρον οι Έλληνες εορτάζουν την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις και την είσοδο της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου κορυφώνονται με την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στις 11:00 θα ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Σε Αθήνα και Πειραιά σε ισχύ έχουν τεθεί από νωρίς το πρωί έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των μαθητικών παρελάσεων ενώ αντίστοιχες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και σε όλους τους δήμους.

Στο Δήμο Αθηναίων, από τη 6 το πρωί, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, κλειστή η οδός Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλη οδό.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μετρό και το Τραμ. Στο Μετρό οι συρμοί από αυτή την ώρα θα διέρχονται από το Σύνταγμα χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Από την αρχή της εβδομάδας, οι πόλεις «ντύθηκαν» στα γαλανόλευκα, αφού η κάθε δημοτική Αρχή έκανε στον δήμο της γενικό σημαιοστολισμό των δρόμων και των δημοτικών κτιρίων. Ορίστηκαν από τους δημάρχους οι τελετάρχες και ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών.

Μετά την επίσημη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία του κάθε δήμου, οι πανηγυρικοί λόγοι των δημάρχων και των τοπικών Αρχών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τις παρελάσεις των μαθητών, προσκόπων, τοπικών και αθλητικών συλλόγων, οι οποίες στους περισσότερους δήμους έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Όπως έχει ανακοινωθεί από τους δημάρχους της Αττικής, όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, για λόγους δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.