Άγνωστη λευκή ουσία στο σημείο που έπεσε το Antonov - Σπεύδει Λόχος Πυρηνικής-Χημικής Άμυνας

Λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης εντοπίστηκε στο σημείο όπου έπεσε το μεταγωγικό αεροςκάφος Antonov, ενώ εξελίσσονται στην περιοχή οι έρευνες για το δυστύχημα.

Το γεγονός προκαλεί ανησυχίες και εντείνει την αγωνία των τοπικών αρχών και των κατοίκων για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι για τη δημόσια ασφάλεια η τοξικότητα που εκλύεται, αποτέλεσμα της έκρηξης, καθώς το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος δήλωσε σχετικά:

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές».

Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας σπεύδει στο σημείο

Στο σημείο μεταβαίνει ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας, με εντολή ΓΕΕΘΑ, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Όπως αναφέρθηκε, δεκατέσσερις ειδικοί θα διεξάγουν έρευνα στο σημείο, ενώ η πρώτη εκτίμηση των πυροτεχνουργών είναι πως το περιεχόμενο του φορτίου έχει καταστραφεί.

Νωρίτερα, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδςη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας στην Καβάλα, δήλωσε ότι «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Δύο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Στην περιοχή, παραμένει έντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου και ο καπνός, ωστόσο οι εστίες φωτιάς, είναι πολύ μικρές και δεν εμπνέουν ανησυχία για αναζωπύρωση.