Τμήμα για ασθενείς με Long Covid-19 στον «Ευαγγελισμό» - 200 άτομα σε λίστα αναμονής

Κέντρο Αναφοράς Long Covid-19 λειτουργεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ήδη 200 ασθενείς με συμπτώματα που παραπέμπουν σε μακρόχρονη Covid-19 βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, θα εμφανίσουν σύνδρομο Long Covid, το οποίο απαιτεί ολιστική διεπιστημονική προσέγγιση, με εκπαίδευση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας μελετά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει όλο τον «οδικό» χάρτη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου. Ωστόσο, το Κέντρο Αναφοράς Long Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υπολείπεται σε στελέχωση, με τους γιατρούς να ζητούν επιπλέον στήριξη στο έργο τους.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, η κλινική αναπτύχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, και μετατράπηκε σε ένα διεπιστημονικό κέντρο με 16 ιατρούς και 12 επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή νευρολόγων, ψυχιάτρων, ΩΡΛ, δερματολόγων, νευροψυχολόγων, εργοφυσιολόγων και φυσιοθεραπευτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παρέχει τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Το ιατρείο δημιουργήθηκε μετά τις επίμονες διαμαρτυρίες ασθενών για συμπτώματα που εμμένουν μετά την αποθεραπεία τους από τον κορονοϊό, τόνισε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια του διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς Long Covid.

«Πρώιμα εδώ και 14 μήνες, αναγνωρίζοντας και τις εξωπνευμονικές επιπτώσεις της νόσου και ανταποκρινόμενοι στις κλήσεις των ασθενών, διευρύναμε το post Covid διεπιστημονικό ιατρείο, σε μη νοσηλευθέντες ασθενείς που είχαν νοσήσει και την εξέταση των ασθενών πέρα από το αναπνευστικό σύστημα, δημιουργώντας ιατρική ομάδα με τους καρδιολόγους, τους ενδοκρινολόγους και την ομάδα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης και σε συνεργασία με την ομάδα ασθενών Long Covid».

Οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με Long Covid που έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο είναι 55, με τους μισούς από αυτούς να εμφανίζουν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, o οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο στοχεύει στη θεσμοθετημένη αντιμετώπιση του συνδρόμου Long Covid.

Από το 2020 έως και σήμερα λειτουργούν 132 ιατρεία Post Covid, τα 82 σε νοσοκομεία και τα 50 σε κέντρα Υγείας και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες, ενώ 24.500 ασθενείς έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ανέφερε δεσμευόμενος για την αμέριστη στήριξη της πολιτείας στο έργο των γιατρών.

Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Α’ ΚΕΘ (Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταξύ άλλων τόνισε πως «σύμφωνα με μελέτες το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή 1 στους 5 θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα».

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στη σημασία της λειτουργίας του πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς ασθενών με Long Covid της Α’ ΚΕΘ και των δεδομένων που πλέον διαθέτει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων αναφοράς στη χώρα, με στόχο την αντιμετώπιση του συνδρόμου, καθώς αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Στην αναγνώριση του συνδρόμου Long Covid, 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορονοϊό, αναφέρθηκε η Παρασκευή Κατσαούνου, η οποία ανέφερε πως «καινούργια ή εμμένοντα συμπτώματα, πάνω από 200, μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με Covid ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης».

Επιπρόσθετα των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, διαταραχές ύπνου, άγχος, κατάθλιψη, ταχυκαρδίες και νευρολογικά συμπτώματα (δυσαυτονομία, γνωστικά ελλείμματα κλπ). Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι υποτροπιάζοντα και να εκλύονται μετά από στρες, αφυδάτωση, σωματική κόπωση.

«Αν και η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται αρχικά να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Long Covid σε σύγκριση με τη Δέλτα, επειδή αφορά σε μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με Long Covid μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά. Οι επιπτώσεις του Long Covid μπορεί να αποτελέσουν σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας με σημαντικότατη επιβάρυνση στην οικονομία», είπε.

Ο κ. Στέργιος – Στυλιανός Γκατζώνης, καθηγητής Νευρολογίας και Χειρουργικής Θεραπείας Νευρολογικών Νοσημάτων ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στην προσβολή του νευρικού συστήματος από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, το νευρικό σύστημα προσβάλλεται άμεσα, όπως είπε, μόνο σε σχετικά μικρό ποσοστό στην οξεία φάση νόσησης από Covid-19. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στο βεβαιωμένο πλέον μεταλοιμώδες σύνδρομο από το οποίο πάσχει σημαντικό ποσοστό όσων νόσησαν από SARS COVID-19.

Στην πρώτη δεκάδα των συμπτωμάτων του συνδρόμου Long Covid, ή στα συμπτώματα που εμφανίζει πάνω από 50% των πασχόντων, η συντριπτική πλειοψηφία αποτελείται από θέματα σχετιζόμενα με δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ο Παντελής Γουνόπουλος, επιμελητής Α’, Β’ Καρδιολογική Κλινική, υπεύθυνος Καρδιολογικού Ιατρείου Λιπιδίων, ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στην καρδιακή βλάβη, η οποία, στην οξεία λοίμωξη είναι πολυπαραγοντική.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούν να προκληθούν μεταξύ άλλων περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα, οι οποίες μερικές φορές δε διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια. Η διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών, κρίνεται απαραίτητη, με στόχο να μην παραμείνει βλάβη στο μυοκάρδιο καθώς η προσβολή της καρδιάς σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση. Κάποια συμπτώματα του Συνδρόμου Long Covid, όπως θωρακικό άλγος, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, δύσπνοια και άλλα μη ειδικά συμπτώματα, χρειάζονται εξειδικευμένη και διεπιστημονική συνεργασία, καθώς οφείλονται σε προσβολή του νευρικού συστήματος που νευρώνει την καρδιά, σε ανοσολογικούς μηχανισμούς, μικροθρομβωσεις και άλλα άγνωστα ακόμη αίτια και μηχανισμούς» είπε ο κ. Γουνόπουλος.