Αμυδρή η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τη μονιμοποίηση 40.000 εξ αυτών αποτέλεσε ένα από τα θέματα συζήτησης στη μεσημεριανή (11/03) συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση με τον Αναπληρωτής Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργο Κατρούγκαλο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πριν κατατεθεί στη Βουλή αναμένεται να περάσει για έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Liberation κ. Κατρούγκαλος, σημειώνει πως  η οργάνωση βουλευτικών εκλογών ή δημοψηφίσματος δεν βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα και αν αυτό είναι μια δραματοποίηση των γεγονότων τόνισε: “Δεν πρόκειται για δραματοποίηση. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Πρόκειται για εύρεση μίας λύσης, κυρίως για το ζήτημα του χρέους. Στην τελική συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αποφύγαμε να υποβληθούμε σε έναν νέο εκβιασμό για ακόμη μία φορά. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε της λογικής που επικρατούσε μέχρι τώρα: είτε αποδέχεστε τους όρους της λιτότητας, είτε υφίστασθε ξαφνικό θάνατο. Επομένως, μένει να διατηρήσουμε τη θέση μας, η οποία είναι να σεβαστούμε το μήνυμα της κάλπης“.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα αν δεν πάρει τα 6 δισ. υφίσταται, αλλά είναι μια πιθανότητα αμυδρή και πρόσθεσε: “Ναι, αλλά η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ αμυδρή. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Όταν ο Βαρουφάκης μίλησε για εκλογές ή δημοψήφισμα μιλούσε απλά για πιθανότητες. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, το 80% του λαού στηρίζει τις ενέργειές μας“.

Ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας για τα θέματα του στο υπουργείο τόνισε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί στο ζήτημα της επαναπρόσληψης 3000 υπαλλήλων του δημοσίου λέγοντας με νόημα: “Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από το ζήτημα επαναπρόσληψης περίπου 3000 υπαλλήλων, οι οποίοι απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που δεν αρέσει σε πολλούς είναι ότι ενσαρκώνουμε την άρνηση σε πολιτικές, που το μόνο που έκαναν είναι να ενδυναμώσουν τη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη“.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: “Από τη στιγμή που ένας λαός υποφέρει δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά δεν υπάρχει αιμορραγία. Και αν, από κακή τύχη, συμβεί να έχουμε έλλειψη ρευστότητας, εξηγήσεις θα πρέπει να ζητηθούν από την ΕΚΤ, η οποία έχει τη δύναμη να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα“.