Μετά από τη χθεσινή ημέρα αγωνίας, θετικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της πειρατείας των δύο ελληνόκτητων πλοίων στον Περσικό Κόλπο.
Οι Έλληνες και ξένοι ναυτικοι δεν τελούν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράν και παραμένουν πάνω στα πλοία ενώ πλέον έχει αποκατασταθεί πλήρως η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των δύο πλοιοκτήτριων εταιρειών και με τα δεξαμενόπλοια Delta Poseidon και Prudent Warrior που καταλήφθηκαν την Παρασκευή από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Την ίδια στιγμή πατέρας Ελληνα ναυτικού αναφέρει πως οι Ιρανοί τους αφήνουν να κυκλοφορούν στο πλοίο και τους συμπεριφέρονται καλά.
«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.
Οι εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος ναυτικός, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα σημειώνοντας πως «οι πράξεις αυτές ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας».Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε δε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Υπόνοιες για αντίποινα
Πάντως, η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις ΗΠΑ.
Πατέρας ναυτικού: Το έχω περάσει και εγώ – Τους αφήνουν να κυκλοφορούν στο πλοίο
Ο πατέρας του μηχανικού Μανόλη Δεδεάκη που βρίσκεται στο Ιράν δηλώνει στο neakriti.gr πως ο γιος του είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου».
Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιός μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. Καθώς τους τα είχαν πάρει απο την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επομενης μέρας του τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».
Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Εχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.
Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκεται ο αντιδήμαρχος Σητείας, αλλά και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την άμεση απομάκρυνση των 9 Ελλήνων και του Κύπριου ναυτικού από τα δυο πλοία.
Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με προορισμό την Φουτζέιρα, με τελικό στόχο τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα το Prudent Warrior, είχε φύγει και αυτό από το Μπάσρα για τη Φουτζέρια με τον τελικό προορισμό ωστόσο να μην είχε καθοριστεί ακόμη.
Η αντίδραση του Φόρειν Όφις
«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.