Επεισόδια στο ΑΠΘ: Τέσσερις συλλήψεις και 29 προσαγωγές

Σε τέσσερις συλλήψεις και 29 προσαγωγές, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χώρο όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη εντός του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, άγνωστα άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου κινήθηκαν από χώρο όπου πραγματοποιούνταν μουσική εκδήλωση εντός του ΑΠΘ και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκαν, κατά περίπτωση, δικογραφίες για εκκρεμή καταδικαστική απόφαση, παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.


Την προανάκριση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Thestival.gr, τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 3:00 και διήρκησαν περίπου μια ώρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων ενώ επιστρατεύτηκε και το όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ.

Όπως ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα πραγματοποιούνται παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ.

Αυτό αποφασίστηκε επειδή άγνωστοι γκρέμισαν με βαριοπούλες το οικοδόμημα που είχε ξεκινήσει μέσα στο πανεπιστήμιο.

Παρά το γεγονός ότι 100 αστυνομικοί της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα αναλάβουν υπηρεσία στο Αριστοτέλειο, η διμοιρία δεν θα αποχωρήσει εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το έργο.

Κεραμέως: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο

Κατηγορηματική ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο» εμφανίστηκε την Κυριακή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο θέμα των επεισοδίων στο ΑΠΘ, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα εκεί ως «μεμονωμένο φαινόμενο».

Η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι η κυβέρνηση από τον πρώτο κιόλας μήνα και σύμφωνα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, ψήφισε νόμο με τον οποίο η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει όπου υπάρχουν παράνομες ενέργειες στα Πανεπιστήμια, με τον ίδιο τρόπο που θα επενέβαινε και σε κάθε άλλο χώρο. Αυτό γίνεται και στο ΑΠΘ, όπου επιτέλους τερματίστηκε μια κατάληψη που κρατούσε εδώ και 34 χρόνια και στη θέση αυτή θα γίνει μια βιβλιοθήκη.

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, η κυρία Κεραμέως είπε ότι τα επεισόδια στο ΑΠΘ είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, ενώ πριν λίγα χρόνια αυτό ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο και δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξεριζώσει κάθε φαινόμενο παραβατικότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια.