Politico: Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη του Έβρου

Άναψε ξανά η συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Κομισιόν, ενώ πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει κατά 80 χλμ. τον φράχτη στον Έβρο με χρήματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεταναστευτικό της σχέδιο για την περίοδο 2021-2027.

Στο τελευταίο προσχέδιο πρότασης που έστειλε η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να χρησιμοποιεί πόρους της ΕΕ για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Η σχετική συζήτηση, για το εάν τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση ενός συνοριακού τείχους, ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Politico είχε αποκαλύψει ότι 12 χώρες της ΕΕ -κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές, αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- απηύθυναν γραπτό αίτημα στην Κομισιόν να προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για φράχτες-αποτροπείς των μεταναστευτικών ροών.

Τότε, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη», ενώ διαφώνησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη σήμερα στη Νέα Υόρκη, καθώς οι συνομιλίες εντείνονται -και οι δύο βρίσκονται στην πόλη για το Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης-, ενώ Έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το Politico, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι επιτρέπεται νόμιμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος Border Management and Visa Policy (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φράχτη.

Κοντά στη διάβαση του ποταμού Έβρου έχει ήδη κατασκευαστεί τείχος 28 χιλιομέτρων, ενώ η Αθήνα αναζητεί χρήματα από την ΕΕ για 80 ακόμη χιλιόμετρα.

Όπως λέει το Politico, το αίτημα βρίσκει αντίθετες τις Φον ντερ Λάιεν και Ίλβα Γιόχανσον.