Πυροσβεστική: Και τυπικά αρχηγός της ο Αλέξιος Ρέπανος

Τελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας του Πυροσβεστικού Σώματος νωρίτερα, από τον απερχόμενο αρχηγό του Π.Σ. στρατηγό ε.α. Στέφανο Κολοκούρη, στον νέο αρχηγό του Π.Σ., αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην Κάτω Κηφισιά, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και των υφυπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά και Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά.

Ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής παραλαμβάνοντος αρχηγού, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η βαριά παρακαταθήκη του χθες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες επιτακτικές ανάγκες του σήμερα, για την προστασία της κοινωνίας από την απειλή των φυσικών, αλλά και τεχνολογικών καταστροφών, δημιουργούν ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι ο περαιτέρω θεσμικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των δομών του Σώματος, η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η επέκταση της διεθνούς συνεργασίας, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, η μέριμνα για το προσωπικό. Η προσπάθεια μου θα βασιστεί στην συλλογική δράση, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκπλήρωση των στόχων μας, διότι όπου ενότητα εκεί νίκη.

Με αρωγό τη δεδηλωμένη σε όλα τα επίπεδα, συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας, θα προσπαθήσω να καταστήσω το Πυροσβεστικό Σώμα πιο αξιόμαχο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό, βασιζόμενο κυρίως στους ανθρώπους, που το στελεχώνουν, και θα πορευτώ, στηριζόμενος σε δύο αρχές, την αξιοσύνη και την εντιμότητα.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, στρατηγός ε.α. Στέφανος Κολοκούρης, σημείωσε μεταξύ αλλων κατά την ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής: «Είμαι εδώ μετά από 31 χρόνια, 11.315 ημέρες ενεργού δράσης, μετά από αμέτρητους αγώνες σε άπειρα συμβάντα κάθε είδους και κάτω από δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες μετά από τεράστιες μάχες απέναντι στις φλόγες, σε αυτές τις φλόγες που μπροστά στο σθένος και στην άσβεστη φλόγα που καίει μέσα μου μοιάζουν τόσο μικρές.

Παραδίδω τα καθήκοντά μου στον νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και του εκφράζω τα συγχαρητήριά μου. Είθε να έχει μια καλή και ευλογημένη θητεία! Είμαι βέβαιος πως θα φανεί αντάξιος των περιστάσεων. Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στη νέα πολιτική και φυσική ηγεσία και στους νεοπροαχθέντες συναδέλφους, για τη δύσκολη αποστολή τους…

Έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό! Εδώ σταματάει ο δρόμος που ξεκίνησα να βαδίζω στις 28/02/1991, ημέρα κατάταξής μου στο Σώμα, παιδί ακόμα…».

Ο Χρ. Στυλιανίδης

Ο υπουργός Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα, για την οικογένεια του Σώματος που παραμένει ενωμένη για να ανταποκριθεί στην τόσο σημαντική αποστολή του. Πιστεύω ότι η έκφραση εκτίμησης προς το Σώμα, την απερχόμενη και τη νέα ηγεσία του, αποτελούν θεσμική και προσωπική οφειλή. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα σε όλες τις μάχες, θα είμαστε κοντά τους σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Θα συμπορευτούμε με στόχο να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα, να προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη αυτά που του αξίζουν. Δεν ζούμε εύκολες στιγμές. Ζούμε πρωτόγνωρα φαινόμενα, αλλά ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε τουλάχιστον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις. Ευχαριστώ θερμά και τους δύο για το έργο σας. Παραμένουμε οικογένεια. Παραμένουμε όλοι μαζί, ενωμένοι».

Ακολούθησε υποστολή σημαίας με το έμβλημα του ΠΣ και παράδοση αυτής στον απερχόμενο Στρατηγό ε.α. Στέφανο Κολοκούρη και στη συνέχεια έπαρση νέας σημαίας με το έμβλημα του ΠΣ.

Το μετάλλιο αχηγίας στο νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο ΠΣ Αλέξιο Ράπανο, απένειμε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Μετά τη λήξη της τελετής επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, στρατηγό ε.α. Στέφανο Κολοκούρη.