Θεσσαλονίκη: Ανάστατοι οι κάτοικοι των Μετεώρων από τους μυστηριώδεις θορύβους - Τι λένε οι ειδικοί

Σε συντονισμό των σωληνώσεων αποδίδεται ανεπισήμως ο ισχυρός θόρυβος, σαν βουητό, που ακούγεται τις νύχτες στην περιοχή των Μετεώρων, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με αυτοψία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), δίνοντας μια πρώτη απάντηση στο μυστήριο που προκαλούσε αγωνία στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας.

Αναμένεται μια επίσημη ενημέρωση των αρχών που θα καθυσηχάσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, περίπου ενάμιση μήνα μετά την πρώτη αναφορά του φαινομένου, κλιμάκιο της ΕΥΑΘ βρέθηκε στο υδραγωγείο της περιοχής, για τη δεύτερη σχετική του αυτοψία εκεί, και εντόπισε παρουσία και της διοίκησης της εταιρείας ότι ο θόρυβος προκαλείται από τη δεξαμενή νερού στην Πολίχνη.

«Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στη δεξαμενή ή θέμα παλαιότητας. Η έρευνα έδειξε ότι κάποιος μηχανισμός που δεν έκανε θόρυβο στην Πολίχνη, συντονιζόταν και ο ήχος μεταφερόταν μέχρι τα Μετέωρα, σε απόσταση δηλαδή 2 χιλιομέτρων,» ανέφερε πηγή της ΕΥΑΘ σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε στο ThessToday.gr: «Κλείσαμε ουσιαστικά κάποιους μηχανισμούς και μειώθηκε η πίεση του νερού στην περιοχή. Θα το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταλήξουμε 100% στο συμπέρασμα αυτό. Δεν θα προχωρήσουμε σε εκσκαφή ή αλλαγή μηχανήματος καθώς είναι πρόβλημα συντονισμού. Θέλουμε να κοιμηθούν οι άνθρωποι και συνεχίζουμε την ίδια έρευνα μέχρι να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα».

Το παράξενο βουητό εντοπίζεται στο κέντρο των Μετεώρων, μια γειτονιά του Δήμου Παύλου Μελά, και ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες περίπου. Μάλιστα ο ήχος ακούγεται μόνο αργά τη νύχτα, μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο βόμβος που προκαλεί είναι αισθητός σε απόσταση αρκετών οικοδομικών τετραγώνων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, ο θόρυβος είναι εντονότερος στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Ακροπόλεως, ωστόσο δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο προέλευσής του.

Η συνέχιση του φαινομένου, όσο και η επανάληψή του μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής με αποτέλεσμα σύντομα να ξεκινήσουν… οι πρώτες ερμηνείες: από πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα, έως τη διάνοιξη υπογείων σηράγγων και τις μεταφυσικές «αναταράξεις».

 

 

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται το τελευταίο δεκαήμερο.

Για ένα φαινόμενο ανθρωπογενούς προέλευσης έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε κάποιο γεωλογικό φαινόμενο.

«Είναι ένας περιοδικός ήχος με κρότους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι σίγουρα ανθρωπογενούς προέλευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους μυστηριώδεις ήχους μίλησε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της πόλης έχει αναλάβει να κάνει μελέτες και να δει αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο ή μηχανικό. Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για κάτι τοπικό.

Σημειώνεται ότι η ΕΥΑΘ πραγματοποίησε έλεγχο στο υδραγωγείο χωρίς να διαπιστώσει κάτι ύποπτο.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ και ThessToday.gr