Σταθερή είναι η πορεία της επιδημίας, αν και τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν υψηλά, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των υγειονομικών συντακτών στο υπουργείο Υγείας.
Αντιικά χάπια
Μέσω συνταγογράφησης θα ξεκινήσει και η χορήγηση των νέων αντιικών χαπιών, αλλά με υπογραφή του ασθενούς γιατί δεν έχει δοθεί ακόμα η οριστική άδεια.
Τα αντιικά χάπια κατά του κορονοϊού θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με έγκριση του ασθενούς και αύριο θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα στην οποία οι γιατροί θα υποβάλουν αιτήματα χορήγησης στους ασθενείς τους.
Μονοκλωνικά αντισώματα
Τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε η κα. Γκάγκα χορηγήθηκαν και τα 2.000 που είχε παραλάβει η Ελλάδα και προς το παρόν δεν προβλέπεται να υπάρξει σύντομα νέα εισαγωγή γιατί κρίθηκε προτιμότερο να συνεχιστεί η θεραπεία με τα αντιικά φάρμακα.
Επιστράτευση
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στη Μακεδονία είπε ότι έλαβαν ήδη υπηρεσία στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος ιδιώτες γιατροί μετά την επίταξη υπηρεσιών που έκανε το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλύψει τα κενά.
Ειδικότερα 71 ιδιώτες γιατροί ανέλαβαν υπηρεσία στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και 59 στην 4η ΥΠΕ.
Πάνω από 230.000 πολίτες είναι ενεργά κρούσματα
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι
σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες είναι ενεργά κρούσματα. Ο κυλιόμενος μέσος όρος υπολογίζεται στις 31.000 κρούσματα τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποίηση της θετικότητας στο 9%.
Δυο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας αυτές τις ημέρες, είπε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο.
Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, την Ξάνθη και τη Φθιώτιδα. Επίσης, Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση.
Η καθηγήτρια έδωσε επίσης τα εξής στοιχεία:
–Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
–Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 3 παιδιά με γρίπη τύπου Β. Χρειάζεται προσοχή στην περίπτωση μόλυνσης με τον κορονοϊό.
–Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%.
–Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες.
–Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη.
–Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα.
Σχολεία
Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, η καθηγήτρια ανέφερε ότι «η ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ».
Από την πλευρά του ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ. Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή»