Λύματα: Aύξηση ιικού φορτίου σε πόλεις της Κρήτης και της Θράκης - Σε άνοδο Αττική και Θεσσαλονίκη

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα του Ρεθύμνου, των Χανίων, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, καταγράφονται την εβδομάδα από 3 έως 9 Ιανουαρίου.

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:

Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022 , στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα 8 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +59% στη Λάρισα μέχρι +242% στα Χανιά. Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+18%) και στην
Περιφέρεια Αττικής (+20%), ενώ τι ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στον Άγιο Νικόλαο (+4%) και στο Ηράκλειο (+10%).

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε και στο Ρέθυμνο (+430%), αλλά η αύξηση αφορά περίοδο δύο εβδομάδων, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 20 έως 26 Δεκεμβρίου και 3 έως 9 Ιανουαρίου.
Μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (-54%).