Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση και τους ειδικούς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά και το νέο ρεκόρ που κατεγράφη χθες, Τρίτη, με 21.657 κρούσματα, δηλαδή υπερδιπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με το προχθεσινό ρεκόρ των 9.824 κρουσμάτων.
Ουσιαστικά οδηγεί σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, από αυτό που ανακοινώθηκε μόλις την Δευτέρα και ήταν αυτή ακριβώς η εκτίναξη των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που σημειώθηκε χθες Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021, που φέρνει νωρίτερα τα μέτρα για την πανδημία.
Ρεβεγιόν στο σπίτι, φέρνει η «έκρηξη» κρουσμάτων
Από νωρίς το πρωί σήμαναν συναγερμό σε ειδικούς και κυβέρνηση τα στοιχεία που έφταναν από τον ΕΟΔΥ και έδειχναν ότι τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 20 χιλιάδες. Τα 21.657 που ανακοινώθηκαν τελικά, ανατρέπουν τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου και οδηγούν σε ρεβεγιόν στο σπίτι.
Από τις 9:30 η σύσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα – Στις 12:00 των ειδικών για νέες εισηγήσεις
Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει στις 09:30 σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ γύρω στις 10:30 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για την πορεία των σημερινών κρουσμάτων. Ακολούθως, στις 12:00, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα κάνει και την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση.
Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα – Σε ισχύ από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021
Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου και όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν από το πρωί της Πέμπτης είναι τα εξής:
- Οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.
- Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000 θεατές. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
- Για τους εργαζόμενους εστίασης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95 όπως και σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ.
- Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό της τάξης έως του 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
- Η επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές υγείας θα γίνεται μόνο με αρνητικό pcr.
- Αυστηροποιείται περαιτέρω επίσης και το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία, ενώ αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες.
Και νέα αυστηρότερη δέσμη μέτρων στο τραπέζι – Τι εξετάζεται
Στο τραπέζι βρίσκεται ένα ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο μέτρων που προβλέπει την απαγόρευση της μουσικής στη εστίαση και την διασκέδαση, μέτρο που αν τελικά υιοθετηθεί, όπως είναι το πιθανότερο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μπαρ, κλαμπ και νυχτερινών κέντρων.
Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει ουσιαστικά σε «κλείσιμο» τη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ τα μέτρα σε πρώτη φάση θα έχουν ισχύ έως τις 16 Ιανουαρίου.
«Ξεκάθαρες σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την πρωτοχρονιά και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση», προανήγγειλε μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Τι σχεδιάζεται για τα σχολεία
Όσον αφορά τα σχολεία στόχος παραμένει η επαναλειτουργία τους στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο για πρώτη φορά η δυναμική της κατάστασης που διαμορφώνεται κάνει κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για επαναξιολόγηση της κατάστασης την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν, αυτό που συζητείται είναι να υπάρχει ένα εκτεταμένο testing στους μαθητές πριν γυρίσουν στα θρανία και την πιθανότητα αυτό να γίνει με pcr τεστ, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.
Γιατί όχι σε νέο lockdown
Από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν ένα γενικευμένο lockdown ή οποιοδήποτε περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών. Σε ανάρτηση του στο facebook ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τονίζει ότι «στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης. Γι’ αυτό και απαιτούνται στοχευμένα μέτρα εκεί αντί για οριζόντια μέτρα παντού».
Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πάμε σε νέο lockdown παρά την τεράστια αύξηση κρουσμάτων – Η σημασία των «σκληρών δεικτών»