Γιατί δεν πάμε σε νέο lockdown παρά την τεράστια αύξηση κρουσμάτων - Η σημασία των «σκληρών δεικτών»

Προβληματίζει τους ειδικούς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής “Όμικρον” και σήμερα Τετάρτη αναμένονται νέες ανακοινώσεις για την άμεση εφαρμογή των μέτρων, καθώς συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αν κρίνει να εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου του 2022, όπως είχε προαναγγελθεί.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ανέφερε ότι με την επικράτηση της “όμικρον” περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα, δεν είναι κάτι όμως που “μας αιφνιδιάζει αλλά μας προβληματίζει”. Πρόσθεσε ότι με την επικράτηση της “όμικρον”, θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε ότι το αισιόδοξο είναι ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων το σύστημα υγείας δεν πιέζεται παραπάνω. Το πρόβλημα, όμως, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης “δέλτα”.

Σημείωσε δε,  ότι το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της “δέλτα” και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της “όμικρον”. Θέλουμε, είπε ο υπουργός, να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ. Άρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της ‘όμικρον΄ θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών”.

Τέλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων.

Συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων – Προβληματίζει δεθνώς η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει τρομάξει ολόκληρο τον κόσμο, με τα κρούσματα να έχουν «εκτοξευτεί» σε όλη την υφήλιο.

Ενδεικτικό είναι ότι τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021, ο μέσος όρος του επταημέρου παγκοσμίως ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, την ώρα που στις αρχές Δεκεμβρίου μετά βίας υπερέβαινε τις 578.000, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να επισπεύδουν τη λήψη όλο και πιο σκληρών μέτρων για να προλάβουν τα χειρότερα.

Εξίσου χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι και το σοκαριστικό παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς ανακοινώθηκε πάνω από μισό (!) εκατομμύριο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων!

Γιατί δεν οδηγούμαστε σε νέο lockdown

Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα κυβέρνηση και ειδικοί, εκτιμώντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να οδηγηθεί η χώρα σε ένα γενικευμένο οριζόντιο lockdown, ακόμη και τούτη την ώρα που ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων (21.657) αν μη τι άλλο προκαλεί… φόβο και δέος.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, επισημαίνει ότι η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί εύλογα ανησυχία, σύγχυση ή απογοήτευση σε πολλούς. Ωστόσο, εξηγεί ότι σχεδόν δυο χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας δεν είμαστε «τυφλοί» όπως ήμασταν τον Μάρτιο του 2020 για να δικαιολογούνται οριζόντια μέτρα τύπου lockdown, όπως εισηγούνται κάποιοι ή λαμβάνουν μεμονωμένες χώρες.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει ότι η έξαρση κρουσμάτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνικό, καθώς και ότι στη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας διαθέτει αυξημένη προστασία αντισωμάτων στον κορωνοϊό χάρη στον εμβολιασμό και την ενισχυτική δόση.

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα της μικρής καθυστέρησης στην έλευση της “Ομικρον” συγκριτικά με άλλες χώρες, άρα και της παρατήρησης των συνεπειών που έχει σε βαριές νοσηλείες και θανάτους εκεί. Σε όσες χώρες, λοιπόν, έχει προηγηθεί ήδη η έξαρση κρουσμάτων εξαιτίας της νέας παραλλαγής, αυτή δε φαίνεται έως τώρα να συνοδεύεται από αντίστοιχη πίεση στα συστήματα υγείας με έκρηξη νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτους. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφαινόμενης μειωμένης νοσηρότητας της “Ομικρον” συγκριτικά με τη “Δέλτα”».

Με το βλέμμα τους σκληρούς δείκτες

Μέλη της Επιτροπής Ειδικών, ναι μεν ζήτησαν άμεσα νέα μέτρα, ωστόσο σημείωσαν τη σημασία της «ανάγνωσης» των σκληρών δεικτών της πανδημίας, οι οποίοι θα λέγαμε πως στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα.

«Εάν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα δούμε εκθετική αύξηση τις επόμενες ημέρες με διπλασιασμό κρουσμάτων ανά διήμερο» προειδοποιούν ορισμένα μέλη της επιτροπής. Ωστόσο άλλοι, παρατηρούν ότι η πίεση στις ΜΕΘ – παρά την έκρηξη κρουσμάτων – δεν είναι ασφυκτική, ως εκ τούτου «ίσως δεν θα έχει νόημα τυχόν επίσπευση των μέτρων κατά 3 ημέρες», προσθέτοντας ωστόσο χαρακτηριστικά: «Με τον ρυθμό μετάδοσης της Όμικρον, ίσως τελικά δεν έχει νόημα να μετράμε κρούσματα, αλλά τους σκληρούς δείκτες».