Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη - Στα 5.9 η μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου

Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», σημειώθηκε στις 07:08 σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η σεισμική δόνηση που αναστάτωσε το νησί, σημειώθηκε στις 07:08 στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νότιο τμήμα της ανατολικής Κρήτης και δεν συνδέεται με τον μεγάλο σεισμό στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 στο Αρκαλοχώρι, που κόστισε και μία ανθρώπινη ζωή.

Αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο, έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δε, δίνει το μέγεθός του, στους 5.9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση.

«Χτενίζουν» το νησί για καταγραφή των πιθανών ζημιών από τον σεισμό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές και τραυματίες, ωστόσο οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

Στα 5,9 Ρίχτερ η μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για τον σεισμό

Την ίδια ώρα οι σεισμογράφοι του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters μέτρησαν τον σεισμό στα 5,9 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο το επίκεντρο του σεισμού το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 62 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τις Μοίρες και το εστιακό βάθος ήταν 80 χλμ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη

«Η σεισμική δόνηση δεν σχετίζεται με τους άλλους σεισμούς στην Κρήτη το προηγούμενο διάστημα, ούτε θα έχουμε μετασεισμική ακολουθία λόγω του βάθους του σεισμού» διευκρίνισε αμέσως μετά τον σεισμό στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Υπάρχει μία γενική έξαρση στην περιοχή τον τελευταίο καιρό την οποία και παρακολουθούμε. Ο συγκεκριμένος σεισμός ανήκει στο ελληνολιβυκό τόξο», επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας λίγο αργότερα στο cretapost ο κ. Λέκκας. Παράλληλα τόνισε «δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, αυτό θα φανεί από τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και θα αναλύσουμε».

Ο κ. Λέκκας μιλώντας και Ράδιο Κρήτη δήλωσε πως αν και ο σεισμός σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης. Φαινομενικά όπως επεσήμανε, ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους 8 μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.

Για τη σεισμική δόνηση των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, η οποία χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», μίλησε και ο Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:08 στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μιλώντας για τον σεισμό, στο OPEN, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα.

«Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Δήμαρχος Βιάννου: Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης ο οποίος δήλωσε ότι αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου οι κάτοικοι «πετάχτηκαν» αμέσως έξω από τα σπίτια τους.

Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς η ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει φόβος για τα παλιά σπίτια στα ορεινά χωριά του Δήμου και για το λόγο αυτό πρέπει να ελεγχθούν.

Εικόνα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο