Ίσως και πριν την Πρωτοχρονιά η λήψη νέων μέτρων κατά της πανδημίας - Τα σενάρια για εστίαση και τηλεργασία - Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των ειδικών

Νέα μέτρα κατά της πανδημίας εξετάζουν οι ειδικοί, τα οποία ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά, καθώς τα πιο δυσοίωνα σενάρια κάνουν λόγο ακόμη και για 20.000 κρουσματα κορωνοϊού ημερησίως στη χώρα μας, δεδομένης της ταχείας μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον.

Στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.

Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 6.590 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 617 διασωληνωμένους και 58 θανάτους. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αφορούν σε ελέγχους που έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ευελπιστεί να βάλει «φρένο» στην παραλλαγή Όμικρον με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ, ενώ οι ειδικοί «χτενίζουν» 1.500 τυχαία δείγματα από την κοινότητα για να διαπιστώσουν πόσο έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς όχι μόνο έχει ανιχνευτεί το νέο στέλεχος στο ιικό φορτίο, αλλά παρουσιάζει και σταδιακή αύξηση.

Τζανάκης: «Στις 15 – 20 Ιανουαρίου θα έχουμε ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα»

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο OPEN, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης δήλωσε ότι τα κρούσματα ακολουθούν μια πορεία που μοιάζει με εκθετική αύξηση.

«Στην Αττική, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε περίπου 1.700 κρούσματα. Την εβδομάδα 20 έως 25 Δεκεμβρίου τα κρούσματα είναι συνεχώς πάνω από 3.000, χθες ήταν κοντά 3.500. Στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε 463 κρούσματα και χθες είχαμε 1.173» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως μόνο η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να φέρει αυτή την αύξηση, ενώ σημείωσε πως τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πάνω από 10% της μετάλλαξης Όμικρον. «Επίκειται έκρηξη κρουσμάτων, με διπλασιασμό κάθε δεκαήμερο. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα έχουμε ενδεχομένως πάνω από 9.000 κρούσματα και στις 15 με 20 Ιανουαρίου ίσως 15.000 ή και 20.000 κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μοτίβο άλλων χωρών.

Μόσιαλος: Θέμα χρόνου η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι το 10% με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον. «Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί».

Σύμφωνα, με τον κ. Μόσιαλο η νοσηλεία για ένα βράδυ στο νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι 40% με 70% λιγότερη σε σχέση με την Δέλτα. Σε αυτό ίσως συμβάλλει ότι έχουν νοσήσει κυρίως νέοι , πολλοί είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι ή είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Τόνισε ότι σίγουρα θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, αλλά μάλλον δεν θα έχουμε τις επιπτώσεις που έχουμε με τη Δέλτα με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα – Νυχτερινά κέντρα, τηλεργασία και τοπικά lockdown

Παράλληλα, πληροφορίες που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ STAR, υπάρχει στο τραπέζι ειδική εισήγηση για τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση ώστε να λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα, μόνο με καθήμενους και να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου πριν την πρωτοχρονιά, εκτιμώντας ότι με το «φρένο» στη διασκέδαση θα ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το STAR, στα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται στις 3 Ιανουαρίου θα είναι και η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η προαναγγελία του υπουργού Υγείας για τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε παρεμβάσεις, κυρίως, στο χώρο της διασκέδασης μετά τις γιορτές.

Τα νέα αυτά μέτρα -που κατά τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου- έχουν να κάνουν με τέσσερις τομείς: Τη διασκέδαση, τις αθλητικές εκδηλώσεις, τις μη αναγκαίες δραστηριότητες και την τηλεργασία. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα, θα έχουν χρονική διάρκεια 15 ημερών.

«Η βασική κατηγορία παρέμβασης που θα αφορά τα κέντρα και μας έχουν προτείνει και οι ειδικοί έχει να κάνει συνολικά με το κομμάτι της διασκέδασης. Άρα εκεί πέρα θα γίνει μια συζήτηση τη Δευτέρα, για να ορίσουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης.

Είναι οι χώροι όπου υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Αλλά προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν, π.χ., όρθιας διασκέδασης, τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε. Εκεί είναι η κατεύθυνση. Αυτό θα το προσδιορίσουμε τη Δευτέρα», ανέφερε μιλώντας στο OPEN.