Χάπι κατά της Covid-19 βγάζει και η Pfizer - Τι δείχνουν οι δοκιμές

Εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας σε ποσοστό 89% ήδη, στην αποτροπή του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου  αποδείχθηκε σε κρίσιμη κλινική δοκιμή το χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19, σε ασθενείς που το έλαβαν λίγο αφότου εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, όπως ανακοίνωσε η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.

Στην κλινική δοκιμή με πάνω από 1.200 ασθενείς της Covid-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, εκείνοι που έλαβαν τα χάπια της Pfizer είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκαν εικονικά σκευάσματα.

“Η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε μια μείωση 89% του κινδύνου νοσηλείας που συνδέεται με την Covid-19 και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με ένα ψευδοφάρμακο (placebo) στους ασθενείς τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Pfizer.

Η συνδυαστική θεραπεία, η οποία θα έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, αποτελείται από τρία χάπια που χορηγούνται δύο φορές ημερησίως

H Pfizer βγάζει χάπι κατά της Covid: Μειώνει κατά 89% τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Κατέληξαν δέκα άτομα που έλαβαν Placebo σκεύασμα και ουδείς από τους νοσούντες με αγωγή Pfizer

Ουδείς απ’ αυτούς που έλαβαν το χάπι της Pfizer έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, σε αντίθεση με δέκα άτομα που είχαν λάβει Placebo, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε ότι τ στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με τα συγκεκριμένα χάπια, εφόσον λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστών Αρχών, μπορεί «να εξαλείψει έως και εννέα από τις δέκα εισαγωγές σε νοσοκομεία».

Λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα, που περιγράφονται σε δελτίο Τύπου και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους σε ιατρική επιθεώρηση, αλλά όπως επισημαίνουν, πρόκειται για άλλη μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην αναζήτηση αποτελεσματικών και εύκολων στη χρήση χαπιών για την Covid-19, αφού μέχρι τώρα οι εγκεκριμένες θεραπείες χορηγούνται ενδοφλεβίως.

«Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει θεραπεία που χορηγείται από το στόμα», ανέφερε ο ειδικός σε θέματα υγείας της Emory School of Medicine, δρ Κάρλος Ντελ ρίο. «Αν μπορούν οι ασθενείς να ξεκινούν τη θεραπεία νωρίς, προτού νοσήσουν βαριά και καταλήξουν, όλοι θα βγουν κερδισμένοι στη μάχη κατά της Covid-19», πρόσθεσε η δρ Σιμόν Γουάιλντς, λοιμωξιολόγος του South Shore Health.

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα χάπια αυτά δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο, που είναι μακράν ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος μείωσης του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο με Covid-19, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χορηγηθούν έγκαιρα μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ή σε περιοχές όπου δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

 

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται και στην Ελλάδα το χάπι της Merck για την Covid-19 – Πότε θα χορηγείται