Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα - Σε «βαθύ κόκκινο» Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Έξαρση παρουσιάζει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο», το υψηλότερο επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Όπως φαίνεται στον αναθεωρημένο χάρτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στη συνολική απεικόνιση της κατάστασης στη χώρα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εκεί όπου συνυπολογίζονται το επίπεδο συναγερμού, η θετικότητα των κρουσμάτων και η συχνότητα των τεστ Θράκη, Θεσσαλία αλλά και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», με εξαίρεση κάποια νησιά που είναι στο πορτοκαλί.

Η Ελλάδα παραμένει για ακόμα μια εβδομάδα στην κόκκινη κατηγορία (από 200 σε 499 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο δεκαπενθήμερο). Με βαθύ κόκκινο είναι χρωματισμένη η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 500 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους ή ότι το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά το 4%.

Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, τόσο οι παραπάνω περιοχές όσο και η Πελοπόννησος βρίσκονται στο «κίτρινο» (1-3,9%) εξαίρεση την Ηλεία και την Αχαΐα.

Τέλος η χώρα βρίσκεται στο βαθύ «πράσινο» όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Σε διεθνές επίπεδο, επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη, στις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, καταγράφει ο νέος εβδομαδιαίος χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν για ακόμα μια εβδομάδα οι χώρες της Βαλτικής, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται πλέον μεγάλο μέρος της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Αυστρία και περιοχές της Ουγγαρίας, καθώς και ολόκληρη η Ιρλανδία.

Με βαθύ κόκκινο είναι χρωματισμένο και το Βέλγιο, αρκετές περιοχές στην Ολλανδία και δύο περιοχές στην Ανατολική Γερμανία. Η Γαλλία και η Πορτογαλία παραμένουν πορτοκαλί, όπως και η Ιταλία με λίγες περιοχές πράσινου. Η Νορβηγία και η Σουηδία, μέσα σε μία εβδομάδα, πέρασαν από το κίτρινο στο κόκκινο.