Στο «κόκκινο» πέντε νέες περιοχές της χώρας - Ανησυχητική η εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα

Κόκκινος βάφτηκε σχεδόν στο σύνολο της χώρας από τη Λάρισα και πάνω, αλλά και σε τρεις περιφέρειες της Πελοποννήσου, ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης, ο χάρτης στο https://covid19.gov.gr/ αλλάζει προκειμένου να εντάξει κάθε περιοχή στο επίπεδο επιτήρησης που αρμόζει με βάση την εικόνα του κορωνοϊού ανά περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό, στο ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης αναφορικά με τον κορωνοϊό ανεβαίνουν η Ζάκυνθος, η Αχαΐα, η Αρκαδία, τα Ιωάννινα και η Μεσσηνία. Όπως φαίνεται στον χάρτη, στο κόκκινο παραμένουν Μαγνησία, Λάρισα, Κιλκίς, Σέρρες, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Πώς διαμορφώνονται τα επίπεδα επιδημιολογικής επιτήρησης

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, από συνδυαστική αξιολόγηση του επταήμερου μέσου όρου κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων, αλλά και τον ίδιο δείκτη σε βάθος 14 ημερών.

Επιπλέον, συνυπολογίζεται, ο δείκτης θετικότητας κατά τους ημερήσιους ελέγχους, η μεταβολή του αριθμού των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού και η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων ανά περιφέρεια.
Θεσσαλονίκη: 400 περισσότερα περιστατικά από την Αθήνα

Σημειώνεται ότι  η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ανησυχίες, καθώς σήμερα καταγράφηκαν 602 νέες μολύνσεις. Πλέον, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα διαμορφώνεται σε 483 περιστατικά κορωνοϊού.

Αντίστοιχα, υψηλή διάδοση παρατηρείται για μία ακόμη εβδομάδα (αν και μειωμένη σε σύγκριση με την Τρίτη) στην ΠΕ Λάρισας, που καταγράφει 245 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Η περιφερειακή ενότητα της κεντρικής Ελλάδας εμφανίζει μια από τις υψηλότερες διαδόσεις του ιού, ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα.

Παρόμοια η εικόνα για μια ακόμη ημέρα και στη βόρεια Ελλάδα, αφού στην Ημαθία εντοπίζονται 113, στην Πιερία 102, στον Έβρο 115 και στο Κιλκίς 74 νέα κρούσματα κορωνοϊού.