Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση ακροδεξιών στο Ν. Ηράκλειο – Έρευνα για ενδεχόμενο εγκληματικής οργάνωσης

Με αφορμή την βίαιη επίθεση ομάδας ακροδεξιών σε βάρος μελών της ΚΕΕΡΦΑ, πριν λίγες ημέρες στο Νέο Ηράκλειο, εντολή για την διερεύνηση ενδεχόμενης δράσης εγκληματικής οργάνωσης έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Μαρία Γκανέ.

Η κ. Γκανέ με παραγγελία της προς την εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητά να διερευνηθεί η επίθεση, από την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα μέλη της αντιφασιστικής οργάνωσης, με αντικείμενο το ενδεχόμενο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η παρέμβαση την εισαγγελίας Εφετών, ουσιαστικά εφαρμόζει την πρόσφατη παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, που με αφορμή τα γεγονότα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ζήτησε από τους προϊσταμένους των εισαγγελιών Εφετών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, να διερευνηθούν και άλλα αδικήματα, πέραν εκείνων που βαρύνουν συλληφθέντες στα επίμαχα επεισόδια, που ενδεχομένως προκύπτουν από την βίαιη δράση ακροδεξιών ομάδων.

Ο κ. Πλιώτας ζήτησε από τους εισαγγελείς, να ελέγξουν αν τα συγκεκριμένα περιστατικά καταδεικνύουν συμπεριφορές που έχουν ποινική απαξία βαρύτερη, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο σε φυλάκιση 36 μηνών με αναστολή, ένας από τους επιτιθέμενος που καταγγελεται ως αρχηγός της ομάδας των περίπου 15 ατόμων που επιτέθηκαν στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ.

Το χρονικό της επίθεσης

Η συγκεκριμένη επίθεση σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τις 18:00 το απόγευμα, στην πλατεία Νέου Ηρακλείου όταν ομάδα ακροδεξιών κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), που πραγματοποιούσαν εκδήλωση και συζήτηση στο σημείο με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι δράστες που, σύμφωνα με την αστυνομία ήταν 15 άτομα, με μαύρα ρούχα και κράνη, χτύπησαν κάποιους από τους συγκεντρωθέντες και στη συνέχεια διέφυγαν. Από το επεισόδιο τραυματίστηκαν τρία άτομα, τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία, δεν επιθυμούσαν να μεταβούν σε νοσοκομεία.

Σε ένα σύντομο βίντεο που ανέβασε η ομάδα «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» φαίνονται κάποιοι άνδρες να κινούνται απειλητικά σε βάρος των διαδηλωτών, ενώ ένας από αυτούς κλωτσά άνδρα που είναι πεσμένος στο έδαφος.