Τι αλλάζει από τη Δευτέρα στην καθημερινότητά μας-Όλα τα νέα μέτρα και οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους

Μια νέα σειρά συνδυαστικών μέτρων, τα οποία θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022, για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, τα οποία σχετίζονται με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, περιλαμβάνει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η κυβενρητική απόφαση που δημοσιεύθηκε φέρει τον τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» και τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Τα νέα μέτρα αρθρώνονται σε τρία επίπεδα, δηλαδή προβλέπονται μέτρα μόνο για εμβολιασμένους, μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για τις περιπτώσεις συνύπαρξής τους στους κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, γυμναστήρια, χώρους πολιτισμού και άθλησης, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης-ψυχαγωγίας

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Τι ισχύει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022 ισχύουν τα εξής:

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.
  • Επίσης, καθίστανται πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα (προ Τρίτης και Παρασκευής), θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.
  • Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.
  • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Δικαίωμα ελέγχου από τον εργοδότη

Σημειώνεται ότι πλήρη εικόνα της εμβολιαστικής κατάστασης του προσωπικού του για το επόμενο επτάμηνο μπορεί να αποκτήσει -βάσει του νόμου- ο εκάστοτε εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανάλογα με τη συχνότητα διάγνωσης που έχει οριστεί για τον κάθε κλάδο εργαζομένων.

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ με τα νέα μέτρα :