Λύματα: Μεγάλη αύξηση στα Ιωάννινα, πολύ μικρότερη στην Αττική

Ανησυχητική είναι η αύξηση που καταγράφεται στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Ιωάννινα, στην Αττική η αύξηση είναι μικρότερη ενώ υπάρχει σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων στα αστικά λύματα την εβδομάδα από 30 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:

Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+31%), στην Αλεξανδρούπολη (+36%), στη Λάρισα (+37%), στο Ηράκλειο (+74%) και στα
Ιωάννινα (+200%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (+19%) και στον Βόλο (+25%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Θεσσαλονίκη (+4%).

Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε 4 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-64%) και στον Άγιο Νικόλαο (-63%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-15%) και στην Πάτρα (-27%).