Εφιάλτης οι αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία-Μάχη για να μην «φουντώσουν» τα μέτωπα και περάσουν οι φλόγες στην Ηλεία

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι στη Γορτυνία, ώστε να ανακόψουν την επέκτασή τους πριν λάβουν διαστάσεις και γίνουν απειλητικές για κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, οι αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν εστίες φωτιάς, σημειώθηκαν γύρω από τις περιοχές Καλλιάνι, Καστράκι, Νεοχώρι, Πυρρί και Λιβαδάκι.

Το απόγευμα το πύρινο μέτωπο έφτασε έξω στο χωριό Νεοχώρι, με τις φλόγες καίνε δίπλα στο δρόμο του χωριού. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και ήδη δέντρα έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

«Μικρές εστίες φωτιάς εξακολουθούν να καίνε σε διάφορες περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «η περιοχή στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι αυτή ανάμεσα στις κοινότητες Λάσδικα, Μηλιές και Κρυνονέρι, όπου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιχειρήσει ένα ακόμα πεζοπόρο τμήμα». Παράλληλα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «αύριο αναμένονται στην Ηλεία, 30 πυροσβέστες από την Αυστρία».

Επίσης, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας – Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, η φωτιά που καίει στην Γορτυνία.

Ειδικότερα, η ετοιμότητα επικεντρώνεται στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις περιοχές Σέκουλας, Δαφνούλα και Αλιφείρα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Στο μεταξύ, λίγο πριν από τις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Καλλιάνι, Οχθια και Αετοράχη, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα στους οικισμούς. Μάλιστα, ήχησαν καμπάνες, προκειμένου να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι και να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι, νέα αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε  στη Γορτυνία και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, στην περιοχή ανάμεσα στο Λιβαδάκι και το Καστράκι. Σημειώνεται πως για τα συγκεκριμένα χωριά έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης από τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

mani_fwtia

Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο.

Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Δείτε βίντεο του Nafpaktianews.gr με το Ilyushin να επιχειρεί ρίψεις στα όρια Ηλείας με την Αρκαδία

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Σύσκεψη για τον συντονισμό των δράσεων στην Ηλεία

Στο μεταξύ, συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αντιπεριφέρεια Ηλείας, με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, «τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των επιτροπών για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «μολονότι δεν έχει αποσοβηθεί ακόμα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς, επιταχύνουμε τις ενέργειές μας για την άμεση καταγραφή των ζημιών».

«Εκτός των άλλων προβλημάτων που προκάλεσε η πυρκαγιά, πολύ σοβαρή είναι η καταστροφή των λεκανών απορροής των υδάτων, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης έντονων φαινομένων κατά την εκδήλωση των πρώτων βροχών. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει και οι αρμόδιες υπηρεσίες δασών και τα δασαρχεία, να προχωρήσουν κι αυτοί από την πλευρά τους, άμεσα, στην εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσαθρώσεις εδαφών και να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οι χείμαρροι και τα αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς και ειδικότερα στον Αλφειό» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη Γορτυνία και σε περιοχές γύρω από την Ολυμπία

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας

Πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, ώστε να μην περάσει σε περιοχές της Ηλείας, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η πυρκαγιά που καίει στη Γορτυνία.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επιχειρούν συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις που μπορεί να εκδηλωθούν, ιδιαίτερα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.