Κορωνοϊός: Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Αττικής - Ουρές λόγω των αυστηρών ελέγχων

Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στο πρώτο λιμάνι της χώρας, καθώς αρκετοί είναι οι Έλληνες αλλά και οι ξένοι οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν τα πολλά όμορφα νησιά μας.

Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση γύρω από το λιμάνι, αλλά και στα πλοία, καθώς δημιουργούνται μεγάλες ουρές.

Πλησιάζουμε στα μέσα Ιουλίου με τον κόσμο να έχει ξεκινήσει να παίρνει τις καλοκαιρινές του άδειες και να θέλει να ταξιδέψει σε κάποιο νησί.

Τα δρομολόγια

Για σήμερα Σάββατο έχουν προγραμματιστεί 22 δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, 11 από της Ραφήνας και 8 από το Λαύριο, ενώ χθες απέπλευσαν από τον Πειραιά 25 πλοία, από τη Ραφήνα 11 και από το Λαύριο 9.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού οι έλεγχοι είναι αυστηροί και αναγκαίοι, ενώ τα χαρτιά των επιβατών μαζί με τα εισιτήρια είναι πολλά και έτσι δημιουργείται η ουρά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη το λιμενικό θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να διευκολύνει τις καταστάσεις αλλά και να ελέγχει σχολαστικά τα πρωτοκολλά.

«Στόχος κι επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις του να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα στελέχη του λιμενικού σώματος είναι και θα είναι στους καταπέλτες κι εντός των πλοίων για να επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας επιβατών, πληρωμάτων αλλά και των κατοίκων του νησιών. Ζητώ από όλους να ακολουθούν τις οδηγίες και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα που προβλέπονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο» είπε.

Τα μέτρα ελέγχου

Τα μέτρα μέσα στα πλοία είναι αρκετά αυστηρά και οι τουρίστες καλούνται να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να φορούν διαρκώς τις μάσκες τους.

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά υπενθυμίζεται ότι για τους ενήλικες απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

– Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

– Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

– Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.