Τέλος για όλους οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Την Πέμπτη οι αποφάσεις

Η σταθερή και ελπιδοφόρα  πτώση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, μέρα με τη μέρα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανοίγει πλέον τον δρόμο για την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι.

Την απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά την τακτική συνεδρίαση, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, με την πλειονότητα των μελών της να τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της απόφασης και της άμεσης εφαρμογής της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, λέγοντας τα εξής: «Όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στο να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί αξιολογώντας όλα τα στοιχεία. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή των ειδικών».

Την Πέμπτη η γνωμοδότηση των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Ακόμα και εντός της εβδομάδας φαίνεται ότι φτάνει το τέλος για την υποχρεωτική χρήση μάσκας τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από λίγο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε χαρακτηριστικά:

«Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό. Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουν οι ειδικοί. Εντός της εβδομάδας θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή των ειδικών».

«Όχι» από Αθηνά Λινού

Την ώρα που έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του Παναγιώτη Αρκουμανέα, η Αθηνά Λινού δηλώνει αντίθετη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις και επιπλέον ότι μπορεί εγώ να είμαι εμβολιασμένη, αλλά μπορώ να μεταδώσω τον ιό.

Στο Ισραήλ είχαν επιδημίες σε σχολεία και αναγκάζονται να φορέσουν ξανά τις μάσκες. Τα παιδιά τους, όπως και τα δικά μας παιδιά, είναι ανεμβολίαστα».