Ώρα αποφάσεων για όριο καλεσμένων, ωράριο κυκλοφορίας & μουσική στην εστίαση

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι. Αν όχι σήμερα, Παρασκευή το αργότερο οι ανακοινώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα για επανεκκινήσεις και αναπροσαρμογές σε μία σειρά μέτρων, όπως το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων τίθεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να εισηγηθεί την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας στην εστίαση και συγκεκριμένα την επαναφορά της μουσικής, από αυτό κιόλας το Σάββατο 12 Ιουνίου, αλλά και την παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα, όχι όμως ακόμα την κατάργησή της. Κάτι τέτοιο μετατίθεται προς τα τέλη Ιουνίου.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτάχυνση της επαναφοράς της μουσικής φαίνεται να παίζουν τα κορωνοπάρτι, όπως τα αποκαλούν, που όπως διαπιστώνεται, διοργανώνονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο κυκλοφορίας, η πλήρης κατάργησή του αναμένεται αργότερα, στο τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει κατά μία ώρα πιο ελαστικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον από τη 01:30 τη νύχτα και όχι από τις 12:30.

Τέλος, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες οδηγίες για τις δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων. Οι οδηγίες θα αφορούν στον επιτρεπόμενο όριο των καλεσμένων στις δεξιώσεις, για τους οποίους οι πληροφορίες αναφέρουν πως διπλασιάζονται. Έτσι από τους 100 που μπορούν να είναι σήμερα, το όριο διευρύνεται στους 200.

Εφόσον ανακοινωθεί αυτή η αλλαγή, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι λοιμωξιολόγοι θα λάβουν υπόψιν την πορεία της πανδημίας η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο 11 μεγάλων πόλεων, δείχνει να αποκλιμακώνεται.

Μεγάλη βαρύτητα λαμβάνει και το πρόγραμμα των εμβολιασμών που συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, εάν δεν γίνουν το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021,  αναμένονται στην επόμενη τακτική ενημέρωση, άρα το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.