Τουρισμός: Αισιοδοξία για τις κρατήσεις - Επισπεύδεται η έκδοση Green Pass

Το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό, έφερε μεγάλη αισιοδοξία στην κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που τα σημάδια ανάκαμψης του τουρισμού είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες με Έλληνες δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και εκφράζοντας την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Ειδικά για το πιστοποιητικό covid είπε ότι είναι σημαντικό για τις χώρες του νότου αλλά και για τις βόρειες χώρες καθώς ανέφερε ότι όλοι θέλουν να διευκολυνθούν να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια μέρος των αποταμιεύσεων τους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το πιστοποιητικό covid είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι βάση δεδομένων», συνέχισε προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες τους έχουμε δρομολογήσει» και πως «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να έχει τη δική της εθνική πολιτική και να επιβάλλει άλλους ενδεχομένως κανόνες συμπεριφοράς ή προσβασιμότητας είτε για τους πολίτες της, είτε για επισκέπτες. Το βέβαιο είναι, ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους πολίτες μιας χώρας και άλλοι για τους επισκέπτες.

Παράλληλα, επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε.

Φέτος οι Αμερικανοί προτιμούν Ελλάδα – Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Την ίδια στιγμή επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού στη χώρας μας με επισκέπτες όχι μόνο από ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Forbes το οποίο κάνει λόγο για έκρηξη κρατήσεων για την Ελλάδα με τους Αμερικανούς να προτιμούν τη χώρα μας από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ιστοσελίδα εύρεσης ταξιδιωτικών προσφορών Hopper, οι κρατήσεις προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο και οι ταξιδιώτες αναζητούν μέρη όπου μπορούν να επισκεφθούν με λίγη ταλαιπωρία.

Κι ενώ πολλοί Αμερικανοί κάνουν ήδη τις κρατήσεις τους για πτήσεις προς Λονδίνο, Παρίσι, Μαδρίτη και Ρώμη, εν αναμονή του ανοίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ξεκάθαρο πως το άνοιγμα της Ελλάδας έχει ήδη αποδώσει καρπούς.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οι χρήστες της αμερικανικής ιστοσελίδας Hopper έχουν κάνει κρατήσεις για περισσότερες καλοκαιρινές πτήσεις προς την Ελλάδα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη. Συνολικά, ο όγκος κρατήσεων για την Αθήνα είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 -προ κορωνοϊού-, είπε ο Αντίτ Νταμονταράν, οικονομολόγος της ιστοσελίδας, στο «Forbes».

Και υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί κάνουν κρατήσεις για αποδράσεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Νταμοντοράν.

Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κοστίζουν 18% λιγότερο αυτό το καλοκαίρι από ό,τι το 2019. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπήρξαν ποτέ τόσες πολλές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα με νέα δρομολόγια προς Αθήνα από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον.

Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα όχι μόνο είναι φθηνότερη αλλά και πιο βολική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Και μόλις φτάσουν στην Αθήνα οι ταξιδιώτες, μπορούν εύκολα να επισκεφθούν κάποιο από τα πιο εντυπωσιακά νησιά της Ελλάδας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα.