Η 2η έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για τη μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας (Video)

Σε νέα έκτακτη ενημέρωση για τις καταστροφικές συνέπειες και την εξέλιξη της μεγάλης επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Κορινθίας, προχώρησε το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτή είναι η δεύτερη ενημέρωση σε διάστημα λίγων μόλις ωρών για τη φωτιά που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης, η οποία έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα και σε πολλές περιοχές της Αττικής, αφού οι στάχτες έχουν φτάσει ακόμα και σε μπαλκόνια και σε αυλές σπιτιών.

Κάηκαν 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης – Ελπίδες οριοθέτησης σήμερα

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά κατά την διάρκεια της νύχτας τα ενεργά μέτωπα ήταν πολλά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη. Ωστόσο, όπως ανέφερε η φωτιά σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασε μέσα από οικισμούς.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, η εικόνα της πυρκαγιάς συγκριτικά με χθες είναι κάπως βελτιωμένη. Νωρίς το πρωί οι μεγάλες εστίες της φωτιά ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Δείτε την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς το πρωί της Παρασκευής:

 

 

Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης του κ. Χαρδαλιά:

  • Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας.
  • Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες.
  • Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα..
  • 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Καταστράφηκαν εξοχικές κατοικίες και αγροικίες.
  • Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, η προσπάθεια είναι τιτάνια.
  • Ελπίδες ότι η φωτιά θα οροθετηθεί μέσα στην ημέρα.

Την πρώτη ημέρα μέσα σε 4,5 ώρες, η φωτιά επεκτάθηκε στα 10 χιλιόμετρα

Σχετικά με τη λειτουργία του 112 ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Το 112 είναι η έσχατη λύση. Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά (απότομη αλλαγή των ανέμων) θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε».

Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά. Δεν υπάρχει σύλληψη ή προσαγωγή για τη φωτιά.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν τώρα στο σημείο

Σημειώνεται ότι η εικόνα της πυρκαγιάς συγκριτικά με χθες είναι κάπως βελτιωμένη. Νωρίς το πρωί οι μεγάλες εστίες της φωτιά ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, έχει διαπιστωθεί πως ξέσπασε από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, και μέχρι χθες είχε κάψει περισσότερα από 20.000 στρέμματα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν και εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.