Πυκνό «πέπλο» καπνού κάλυψε την Πέμπτη την Αττική λόγω της φωτιάς στον Σχίνο (Video, Εικόνες)

Με ένα πυκνό «πέπλο» καπνού καλύφθηκε σήμερα η Αττική λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας, και η οποία αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχοντας κάψει σπίτια και πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται στιγμιότυπα που κατέγραψε η κάμερα καιρού στο Λόφο του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, η οποία εστιάζει προς τα Νοτιοδυτικά και την πόλη της Αθήνας.

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας προς τους κατοίκους της Αττικής και της Κορινθίας

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας έδωσε συστάσεις προς τους κατοίκους της Αττικής και της Κορινθίας να περιορίσουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και να έχουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στα σπίτια τους, λόγω των αποπνικτικών καπνών που προέρχονται από την πυρκαγιά στον Σχίνο και την ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Ο καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία «έκρυψε» την Ακρόπολη και «έπνιξε» την Αττική (pics)

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

  • Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
  • Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
  • Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί. Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
  • Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.