Με προβλήματα στην πλατφόρμα δήλωσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Με προβλήματα στην πλατφόρμα δήλωσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για χιλιάδες θετικά κρούεσματα έκλεισε η πρεμιέρα της επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία τους.

Τα ζητήματα ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν πολλοί γονείς διαπίστωσαν ότι τα εφημερεύοντα φαρμακεία από το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή δεν προμήθευαν δωρεάν τα self test και κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής όταν δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην πλατφόρμα όπου έπρεπε να δηλωθεί το αποτέλεσμα του τεστ και να τυπωθεί η σχολική κάρτα. Αναγκάστηκαν έτσι να συμπληρώσουν χειρόγραφα το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις για μάθημα.

Φήμες για 3.000 θετικά self test

Το μεσημέρι της Δευτέρας κυκλοφόρησαν φήμες περί 3.000 θετικών αποτελεσμάτων self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας ή τον ΕΟΔΥ, καθώς η πλατφόρμα ήταν ανενεργή για πολλές ώρες την Κυριακή και δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή στατιστικά δεδομένα.

Την ίδια ωρα γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι τα σελφ τεστ που έκαναν έβγαλαν αποτέλεσμα θετικό. Όταν όμως οι ίδιοι άνθρωποι έσπευδαν αμέσως για rapid test το αποτέλεσμα πολλές φορές ήταν αρνητικό, γεγονός που οδήγησε την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να δηλώσει ότι «το επιστημονικό αποδεκτό όριο για ψευδώς θετικά τεστ είναι 1%» εξηγώντας ότι «εφ’ όσον γίνονται 1,6 εκατ. τεστ θα μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι 16.000 ψευδώς θετικά σελφ τεστ». Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να κάνει σελφ τεστ, να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός».

«Άδειασαν» τον δήμαρχο Μεσολογγίου

Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία στο Μεσολόγγι, παρά την αντίθετη απόφαση του δημάρχου της πόλης. Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με εγκύκλιό τους αναίρεσαν την απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη.

Τα υπουργεία αναφέρουν πως οι δήμοι είναι αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις όταν αυτές αφορούν επιδημιολογικούς λόγους και ειδικότερα για την COVID-19, σύμφωνα με τον Ν.4722/20 αλλά και διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.

Στην Εύβοια η Νίκη Κεραμέως.

Το Γυμνάσιο Βαθέος Αυλίδας, το Δημοτικό Σχολείο Φάρου Αυλίδας, το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, το Γυμνάσιο Δροσιάς και το Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και μαθητές για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των self-test που εφαρμόστηκαν ήδη επιτυχώς στα Λύκεια, και τα οποία, από κοινού με την πρόοδο των εμβολιασμών, χτίζουν ισχυρό τοίχος ανοσίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Σήμερα είναι ημέρα αισιοδοξίας, ημέρα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, ημέρα χαράς για όλους. Το κουδούνι χτύπησε ξανά σε όλα τα σχολεία της χώρας και θεωρούμε μείζονος σημασίας το γεγονός ότι τα παιδιά μας επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο» ανέφερε η κ. Κεραμέως και έκανε επισήμανε «την υπευθυνότητα αλλά και τον ενθουσιασμό όλων που τα σχολεία μας ξαναγέμισαν παιδικές φωνές».

«Η εκπαίδευση ξεπερνά δυο πρωτόγνωρα δύσκολες χρονιές. Μέσω σχεδιασμού, συστηματικής προσπάθειας, αλλά κυρίως συνεργασίας Υπουργείου, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, όλοι μαζί ξεπερνούμε τις δυσκολίες» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.