Πάσχα στην πόλη: Να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εισηγείται η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφεριακές μετακινήσεις για το Πάσχα», ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτη 21 Απριλίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ αποκάλυψε πως ο στόχος στις 10 Μαΐου,  να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, με όπλο όπως και στα Λύκεια την διεξαγωγή Self Tests, από μαθητές και εκπαιδευτικούς παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η κ. Πελώνη τόνισε πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού και αν επιλεγεί ένας τέτοιος τρόπος επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους πολίτες θα ανακοινωθεί. Σημείωσε δε, ότι σήμερα θα συνεδριάσει η επιτροπή «για να εξετάσει κάποιες σκέψεις της κυβέρνησης που αφορούν στο Πάσχα».

«Καταρχάς θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής, αυτό που μπορώ να σας πω και έχει περιγραφεί αυτές τις μέρες είναι ότι η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφεριακές μετακινήσεις για το Πάσχα», είπε συγκεκριμένα η κ. Πελώνη και σημείωσε ότι ο λόγος που συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή είναι επειδή η κυβέρνηση «θέλει να δοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μία ορατότητα στους πολίτες» γιατί έχει γίνει μείζονος σημασίας το Πάσχα.

Να μην ρισκάρουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, είπε και τόνισε τη σημασία να μην μεταφερθεί το ιικό φορτίο από την Αθήνα σε άλλες περιοχές. Μία μαζική μετακίνηση ειδικά από την Αθήνα σε άλλες περιοχές με άλλο φορτίο ενδεχόμενως να τις επιβάρυνε», συνέχισε και τόνισε ότι είναι διαφορετικές οι δυνατότητες της Αθήνας στο ΕΣΥ σε σχέση με άλλες πόλεις.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους των πόλεων απάντησε θετικά και εξήγησε ότι τα επιχειρησιακά δεν είναι της στιγμής. «Ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις το απόγευμα», σημείωσε και εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εισήγηση της επιτροπής.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση των ειδικών

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, καθώς σε αυτήν οι ειδικοί αναμένεται να καταλήξουν στα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το Πάσχα, όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πάντως το αργότερο μέχρι την Πέμπτη (ίσως και σήμερα) θα γίνει γνωστό στους πολίτες το σχέδιο της κυβέρνησης για το Πάσχα και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν τις ημέρες του Πάσχα, από την κυβέρνηση αναμένεται μάλιστα ότι θα επαναλάβουν το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες, καθώς θα συμβάλει στο άνοιγμα της οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώσεις για το Πάσχα και την πορεία της πανδημίας, ίσως κάνει σήμερα, ή αύριο, με νέο διάγγελμά του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έως δύο οικογένειες μαζί το Πάσχα

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο να αλλάξει και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 9:00 το βράδυ που είναι τώρα να πάει ίσως στις 11:00 (σύμφωνα με πληροφορίες). Ενώ σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, στα που θα ανακοινωθούν θα αναφέρεται πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες.

Όσον αφορά το άνοιγμα των άλλων δραστηριοτήτων, η κα Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες, ενώ είπε ότι περί τα μέσα Μαΐου προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτόκολλα.

Συγκεκριμένα, ως ορίζοντα έθεσε την 14η Μαΐου. Επίσης, 10 Μαΐου θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε τελευταία για το αν τις αποφάσεις τις παίρνει η επιτροπή ή η κυβέρνηση απάντησε ότι «η επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Χαρακτήρισε, δε, «συνωμοσιολογία που προσβάλλει τους επιστήμονες» τα σχόλια από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Προς άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς πια την αποστολή SMS σε 5ψήφιους

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου θέλουν την κατάργηση του SMS για τις μετακινήσεις να πλησιάζει. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως εντός του Μαΐου και με δεδομένο πως θα αρθεί αρχικά η επίσκεψη στα καταστήματα χωρίς ραντεβού, η αποστολή SMS δεν θα είναι πλέον απαραίτητη.

Σημείο κλειδί για την εξέλιξη αυτή φαίνεται πως είναι η επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων, σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους, που είναι πιθανό να σηκώσουν ρολά μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

«Άμα ανοίξει η εστίαση, άμα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι (για SMS). Νομίζω ότι ο καθοριστικός μήνας για όλα αυτά θα είναι ο Μάης», τόνισε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Το ζήτημα της εστίασης

Για το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι η κυβέρνηση ήδη είναι σε συζητήσεις και προσανατολίζεται στο άνοιγμά της μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Σημαντικό εργαλείο και για την εστίαση, όπως και για τα σχολεία είναι σαφώς, τα self test, υπογράμμισε.

Για τις συγκεντρώσεις σε πλατείες είπε ότι δε μπορεί να γίνει μαζική επέμβαση και η αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Γίνεται, όμως, προσπάθεια να εντοπιστούν οι διοργανωτές, ενώ όπως ανέφερε κλείνοντας, τα ποσοστά εμβολιασμών σε ηλικίες πάνω από τα 60 έτη είναι χαμηλότερα.