Μ. Θεοδωρίδου: Οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού

Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών δίνουν μεγάλες μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, αρχικά ήταν απαγορευτικό το εμβόλιο, αλλά το γεγονός ότι η νόσηση από κορωνοϊό μπορεί να επιβαρύνει την έγκυο και το έμβρυο, σε δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο στις έγκυες υπό προϋποθέσεις.
Τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής κυήσεων – πάνω από 90.000 κυήσεις – και δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων
Μετά το πράσινο φως των Αμερικάνων, υιοθέτησε την οδηγία η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που γνωρίζει το ιστορικό της εγκύου, οπότε οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που δεν έχουν κανένα ζωντανό ιό.
Το εμβόλιο, πρόσθεσε η κα. Θεοδωρίδου, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε χρειάζεται αναβολή των προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης.