Άνοιγμα λιανεμπορίου τη Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα & Κοζάνη ζήτησε η κυβέρνηση

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών Επιστημόνων, που όπως κάθε Παρασκευή συνεδριάζουν και σήμερα 9 Απριλίου,  είναι εκείνες που πάντα καθορίζουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πορεία του σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας, μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση, που επέφερε ο κορωνοϊός.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ζητά από την επιτροπή να προχωρήσει άμεσα στην εισήγησή της για το εάν οι συνθήκες επιτρέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές.

Ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως στην περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων, τότε η απόφαση θα είναι σύμφωνη με αυτή των ειδικών. Η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Εάν δηλαδή η εισήγηση των ειδικών είναι αρνητική, τότε εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις περιοχές, έστω και με click away, στις 19 Απριλίου, αντί της προσεχούς Δευτέρας 12 Απριλίου.

Η κυβέρνηση θέλει το άνοιγμα των καταστημάτων, βεβαιώνει ο Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, να ανοίξουν τα καταστήματα και στις «κόκκινες περιοχές», τονίζοντας ωστόσο,  πως αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για αυτό τον λόγο αποφασίστηκαν οικονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες θα μείνουν κλειστές και τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στην ημέρα αναμένεται και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, το νυν Vaxzevria, όπως μετονομάστηκε, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χορήγηση του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ την Τετάρτη 7 Απριλίου, ανακοίνωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση, πως πράγματι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες, που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.