Σε 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα τα Self Test: Οι επόμενες κατηγορίες δικαιούχων

Διαθέσιμα σε όλη τη χώρα και σε 11.000 φαρμακεία, από σήμερα δωρεάν τα self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, που εν όψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων, δια ζώσης από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, είναι δικαιούχοι κατά προτεραιότητα.

Τα self test άρχισαν να διανέμονται σε όλες της περιοχές της χώρας και μέχρι σήμερα, Παρασκευή, εκτιμάται ότι θα έχουν λάβει επαρκείς ποσότητες 11.000 φαρμακεία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα self-testing.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα καταχωρίζουν το αποτέλεσμα του self test.

Όπως τονίζεται στην πλατφόρμα Δήλωσης Αυτοδιαγνωστικών Τεστ (self-test), περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού -όπως είναι τα self-test- συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Μέχρι σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7 εκατομμύρια.

Self test σε ενήλικους μαθητές, καθαρίστριες και εργαζόμενους κυλικείων

Την ίδια ώρα, για τα προβλήματα στη διανομή self test σε ενήλικους μαθητές, τα voucher των μαθητών και τον προσωρινό ΑΜΚΑ μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Σήμερα θα διορθωθεί το πρόβλημα», είπε για τη διανομή των self test προς μαθητές νυχτερινών, ΕΠΑΛ και όσους είναι ενήλικοι και δεν «διάβαζε» στο σύστημα. Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», δικαιούχοι των self test είναι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση. Πρόκειται για 400.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οι καθαρίστριες και οι εργαζόμενοι στα κυλικεία.

Εξήγησε δε ότι, οι ανήλικοι μαθητές βρίσκονταν εύκολα από το σύστημα, ότι το πρόβλημα με τους άνω των 18 ήταν συνδυαστικό και διαβεβαίωσε πως, «το σύστημα ενημερώνεται και θα εξυπηρετηθούν όλοι».

Πώς γίνεται το self-test

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ένα Video-οδηγό για τα self-tests:

Μέχρι σήμερα 700.000 τεστ είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία

Έχουν παραληφθεί  2 εκατομμύρια τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7 εκατομμύρια.

Η χορήγηση στους δικαιούχους, γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test, ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο.

Self test: Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία σε  εκπαιδευτικούς και μαθητές - CNN.gr

Τα self tests που διατίθενται είναι αποκελιστικά ρινικά. Ταχείας ανίχνευσης με ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό, δηλαδή και  γίνεται στο σπίτι, ενώ δεν απαιτείται η επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Επισημαίνεται δε, ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε  χθες, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 11 Απριλίου,   24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Προσοχή: Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.