Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία - Όλος ο σχεδιασμός

Η μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση των λοιωξιολόγων, δεν εισηγήθηκε το άμεσο άνοιγμα των σχολείων παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας έλπιζε σε ένα άνοιγμα την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου, με τους ειδικούς να αποφασίζουν πως θα αξιολογήσουν ξανά την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, το καλύτερο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων μετατίθεται για τις 12 Απριλίου. ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως καθώς τα σχολεία θα λειτουργούν μόνο με την διενέργεια τακτικών self tests, οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία τους, τοποθετούνται πλέον περί τα μέσα του μήνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και τα εν λόγω σκευάσματα θα είναι διαθέσιμα.

Επιστροφή στα σχολεία, αλλά μόνο με self test

Το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει μία εβδομάδα ακόμη για την τελική εισήγηση των ειδικών, έχοντας ως δεδομένο πως η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει με την υποχρεωτική χρήση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές και οι καθηγητές θα πρέπει να κάνουν τα self test κάθε εβδομάδα, με τους γονείς να παραλαμβάνουν τα τεστ από τα φαρμακεία.

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα στην ΕΡΤ.

«Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο», όπως επισήμανε.

Προτεραιότητα στα λύκεια

Όπως έχει τονιστεί, προτεραιότητα έχουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ενώ όσον αφορά την επανεκκίνηση στα δημοτικά όλα είναι ανοιχτά, αλλά αναμένεται να ανοίξουν τελευταία.

Ένας λόγος που είχαν κλείσει τα δημοτικά μετά το άνοιγμά τους, ήταν όπως είπαν οι ειδικοί, η κινητικότητα των γονέων που μεταφέρουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο, φέτος δεν πρόκειται να μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, όπως έγινε πέρυσι στην διάρκεια της καραντίνας.

Ωστόσο, φέτος όπως ήδη έχει αποφασισθεί,  η σχολική χρονιά θα πάρει παράταση έως το τέλος Ιουνίου. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και βάσει του περσινού μοτίβου.

Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν στην ώρα τους όπως έχει προγραμματιστεί.