Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: Είτε Πάσχα θα κάνουμε, είτε Καλοκαίρι...

Η Ελλάδα και οι πολίτες της, θα πρέπει να κάνουν μία σημαντική επιλογή το προσεχές διάστημα, όσον αφορά στο ζήτημα των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας.

Αυτήν την εκτίμηση εξέφρασε ανοιχτά ο Eυάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για τα νέα κρούσματα αρχικά, που επιβεβαιώνονται κατά χιλιάδες καθημερινά, ο κ. Μανωλόπουλος εκτίμησε πως: «Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για μερικές μέρες ακόμη».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι από τα λύματα της Αττικής «φαίνεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει ωστόσο να αποκλιμακώνεται.

Ο κόσμος “σφίχτηκε” με τα νούμερα των τελευταίων ημερών και έχει μαζευτεί κάπως. Όμως η αποκλιμάκωση θα πάρει αρκετό καιρό, όχι μια βδομάδα».

Η εκτίμησή του είναι ότι για να φανεί η αποκλιμάκωση στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία σημείωσε ότι πιθανότατα θα αρχίσει να φαίνεται, μετά από διάστημα μίας εβδομάδας με δέκα ημέρες.

«Είτε Πάσχα θα κάνουμε, είτε καλοκαίρι»

«Ο Απρίλιος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα είναι επιβαρυμένος για την Ελλάδα. Ομως μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα, λόγω των εμβολιασμών» σημείωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για κάθε πιθανή επόμενη χαλάρωση στα μέτρα και το αν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος απάντησε με νόημα:

«Το θέμα με τα μέτρα, το τι θα ανοίξει και πώς, είναι δύσκολη απόφαση. Τα νούμερα θα είναι βαριά για 3-4 εβδομάδες ακόμα. Μέχρι να πάμε σε κάποιες εκατοντάδες θα περάσει αρκετός καιρός. Αν ελαττωθούν τα μέτρα θα είναι παρά τα κρούσματα, για να αλλάξουμε προσέγγιση. Για το Πάσχα νομίζω πως είναι μια επιλογή. Η θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ανεξαρτήτως μέτρων. Μπορεί να κάνουμε ένα ωραίο Πάσχα και να “κλαίμε” τον Ιούνιο πάλι»

Καταλήγοντας, ο καθηγητής μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη σύγχυση των τελευταίων ημερών αναφέροντας τα εξής:

«Έγινε ένα μπέρδεμα με τα δεδομένα των ΗΠΑ. Γιατί η εταιρεία έκανε ένα λάθος. Κάνει λάθη επικοινωνιακά. Αυτό που συμβαίνει στην εταιρική διαχείριση είναι άξιο μελέτης. Αμφισβητήθηκε το 79% αποτελεσματικότητα. Τελικά είπαν ότι είναι 76%. Λίγη σημασία έχει. Στη σοβαρή νοσηρότητα είναι 100% αποτελεσματικό. Δηλαδή όποιος το κάνει δεν θα νοσήσει σοβαρά, ούτε θα πεθάνει».