Στιγμιότυπα από όσα θα δούμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου: Οι υψηλοί συμβολισμοί και ο έφιππος Εύζωνας (Video)

Λίγες μόνο ημέρες έμειναν για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, οι οποίοι θα τελεστούν παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και με υψηλούς συμβολισμούς, σύμφωνα πάντοτε με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα αναγκαία μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου στο Σύνταγμα, προκειμένου να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό, ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN παρουσίασε σήμερα αποκλειστικές εικόνες απ’ όλα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρουσία υψηλών προσκεκλημένων από τις χώρες που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) με τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που κάνουν ξεχωριστές τις εκδηλώσεις.

Επίκεντρό τους θα είναι το εντυπωσιακό νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και αποκορύφωμά τους θα αποτελέσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος, την ίδια ώρα που στον ουρανό της πρωτεύουσας θα πετούν αεροπλάνα από συμμαχικές χώρες. Η υποχρεωτική απουσία του κοινού από τις εκδηλώσεις δεν θα μειώσει τον πανηγυρικό χαρακτήρα τους εκτιμούν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων και η κυβέρνηση καθώς οι εικόνες θα είναι εντυπωσιακές και θα στείλουν παντού τα μηνύματα που αναδύονται από τη σημαντική επέτειο για το ελληνικό έθνος. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζεται ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τα διεθνή ΜΜΕ για την κάλυψη των εκδηλώσεων.

Με πρόσκληση της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν την Τετάρτη στη Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, o πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επίσης με τη σύζυγό του, ενώ η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Η έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα υποδεχθούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους προσκεκλημένους. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα του πρωθυπουργού, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα κάνει παρουσίαση του νέου κτιρίου και των εκθεμάτων της Πινακοθήκης.

Με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα θα κάνει την πρώτη ξενάγηση. Το καινούριο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό αργότερα, πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Στις 20:30, το βράδυ της 24ης Μαρτίου, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένονται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους. Το μενού θα επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου και θα σερβιριστούν προφανώς ελληνικά πιάτα, όπου θα κυριαρχεί το ψάρι, αλλά μάλλον όχι με τη συνοδεία σκορδαλιάς που προστάζει το έθιμο.

Ανήμερα της της 25ης Μαρτίου, θα γίνει πανηγυρική Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.

Οι προσκεκλημένοι θα λάβουν εν συνεχεία τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση, τηρώντας κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε ό,τι αφορά τη διάταξη των καθισμάτων όσο και τον αριθμό των επισήμων οι οποίοι θα ανέβουν στις εξέδρες.

Στην στρατιωτική παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και τμήματα της Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.