Καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Παράταση για εστίαση & σχολεία

Μπορεί σήμερα να άνοιξαν κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων, πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι, αλλά η πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, φαίνεται πως δεν θα επιτρέψει το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς και τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, από το τέλος του μήνα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Το λιανεμπόριο θα έπαιρνε σειρά από την επόμενη εβδομάδα και θα άνοιγε όπως έδειχνας όλα από τις 29 Μαρτίου, με τη μέθοδο του click away. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα προχωρήσει και αναμένεται να πάρει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα νέα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το ΕΣΥ βρίσκεται στο «κόκκινο», με το υπουργείο Υγείας να προχωρά στην επιστράτευση 206 ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στελεχώσουν για τον επόμενο μήνα τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και πλέον δοκιμάζονται σκληρά από τον κορωνοϊό.

Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 674, νέος αριθμός αρνητικού ρεκόρ, ενώ από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, κατέληξαν δυστυχώς ακόμα 41 άνθρωποι.

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα -Τι είπε για τα σχολεία

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε, ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

Οποιοδήποτε άνοιγμα ενέχει κινδύνους

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Μάχη» στην εφημερία του Ευαγγελισμού – Ουρές τα ασθενοφόρα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάζοντας μάλιστα τη εικόνα το βράδυ της Κυριακής, με τα ασθενοφόρα, να σχηματίζουν ουρά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατά ην εφημερία που είχε το εν λόγω νοσοκομείο, εικόνα  που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο.

«Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», επισήμανε.

Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών

Με την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση φαίνεται πως παγώνει την αποσυμπίεση των μέτρων και περιμένει τις υποδείξεις των ειδικών. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα νέα δεδομένα. Ωστόσο δεν αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μετατίθεται και το άνοιγμα εστίασης και σχολείων

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχεδιασμό για την σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για αργότερα.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια ωστόσο ο στόχος για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί.

Αποθαρρυντική η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής για άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε, πως μελλοντικά οι αγορές μας από το λιανεμπόριο θα γίνονται με την αποστολή sms στο 13032, απέφυγε ωστόσο να πει αν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής, είναι μάλλον αποθαρρυντική προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς από τις 29 Μαρτίου, όπως είχε εκτιμηθεί από την Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα δεδομένα που θα υπάρχουν προς το τέλος της εβδομάδας είναι εκείνα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν ο κ. Σταμπουλίδης και σε ότι αφορά την λειτουργία κλάδων της αγοράς, όπως η Εστίαση, για την οποία υπάρχει η πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων μετά τα μέσα Απριλίου, με εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Γκίκας για κορωνοϊό: Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει», επιστρατεύουμε ιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε αυτήν την ώρα για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς.

Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό χάρτη επιθυμιών και εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», αναφέροντας ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες υπάρχει μικρή αύξηση ή κάμψη σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα.

Ο κ. Γκίκας υποστήριξε ότι τα μέτρα και το lockdown δούλεψαν, πιστεύω ότι τα μέτρα δούλεψαν και τώρα που έχουμε και μια αλλαγή ποιότητας, μια αναβάθμιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δωρεάν self test που θα δοθούν σε κάθε πολίτη, ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης.