Έρχεται πλατφόρμα για τα κρούσματα Covid-19 που θα ανιχνεύονται με Self Test

Την δημιουργία ειδικής πλατφόρμας άμεσα, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που θα προκύπτουν από τα self test, προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι το σύστημα στο οποίο θα δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν το self test, θα αλληλεπιδρά με εκείνο της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί.

Πιερρακάκης για self test : Έρχεται πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

«Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Περί εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι η διαδικασία των ραντεβού για τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων ήταν αρκετά περίπλοκη, καθώς το υπουργείο έπρεπε να αναζητήσει όλους τους πολίτες που έχουν σοβαρό χρόνιο νόσημα.

Πρόσθεσε δε, ότι στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, μαζί με τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, να έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. «Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Έχουμε ήδη πάνω από1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχουν ήδη γίνει και κάθε εβδομάδα προσθέτουμε 200.000 ραντεβού».

Έτοιμος ο πενταψήφιος αριθμός για το λιανεμπόριο

Αναφορικά με τον πενταψήφιο αριθμό 13032, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί με το΄ άνοιγμα της αγορά, όταν δηλαδή αυτό θα κριθεί απαραίτητο.

«Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να στείλει ένα μήνυμα την ημέρα από τη συσκευή του που θα έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που θα οριστεί από την Επιτροπή», εξήγησε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο gov.gr, δήλωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 1.100 υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. «Το 2020 είχαμε 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές από 8,8 εκατ. το 2018, οι οποίες θα γίνονταν στο γκισέ. Δωδεκαπλασιάστηκαν δηλαδή μέσα σε μια διετία», τόνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία έδρασε σαν επιταχυντής.