«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε στην έναρξη της ενημέρωσης η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητητες της χώρας ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες.
Η αποτύπωση της κατάστασης παρατηρείται στην αύξηση των κρουσμάτων – πέραν της Αττικής – στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική».
Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό ραβδί τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.
«Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για την ψυχική κόπωση των πολιτών, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή.
Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριότητων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία παρατηρείται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1», πρόσθεσε.