Κλείνουν τα σχολεία για 2 εβδομάδες σε όλη τη χώρα - Ίσως ανοίξει η αγορά στις 22 Μαρτίου

Στην τελική εισήγησή της καταλήγει η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα που θα προτείνουν στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα στις 18:00, από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή που συνεδριάζει από τις δέκα το πρωί, σήμερα Παρασκευή 12 Μαρτίου, εισηγείται να κλείσουν όλα τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, για δύο εβδομάδες, ενώ σε σκληρό lockdown αναμένεται να μπουν τέσσερις περιφερειακές ενότητες και πέντε δήμοι.

Την ίδια στιγμή αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να ξεκινήσει τελικά ένα σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου έστω με την μέθοδο του click away, από τις 22 Μαρτίου, όπως είχε τεθεί ως στόχος για την αγορά εξ αρχής, προκειμένου να κερδηθεί κάτι έστω από τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων, που έχουν πάρει παράταση έως τις 31 Μαρτίου, αλλά τα καταστήματα είναι κλειστά.

Οριζόντιο lockdown στα σχολεία όλης της χώρας

Τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται πως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους ειδικούς αναφορικά με τα σχολεία και όλα δείχνουν πως η εισήγησή τους προς την κυβέρνησης θα είναι οριζόντιο lockdown στα σχολεία όλης της χώρας, σε όλες τις βαθμίδες για 2 εβδομάδες, δηλαδή έως τις 29 Μαρτίου.

Στο τραπέζι το click away για το λιανεμπόριο από τις 22 Μαρτίου

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί έχουν βάλει στο τραπέζι τις προτάσεις για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου με το click away να βρίσκεται ξανά προ των πυλών και μάλιστα μία πιθανή ημερομηνία για την επανεκκίνηση της αγοράς να είναι η Δευτέρα 22 Μαρτίου.
Παράταση στο lockdown για την Αττική

Μπορεί οι ειδικοί να αναζητούν τρόπο για να δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο αυτό δεν θα σημάνει και την άρση του lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα δοθεί παράταση μίας ίσως και δύο εβδομάδων (22/3 ή 29/3), στο ισχύον lockdown, με τη δεύτερη ημερομηνία να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Σε σκληρό lockdown μπαίνουν τέσσερις περιφερειακές ενότητες και πέντε δήμοι

Άλλες τέσσερις περιφερειακές ενότητες και πέντε δήμοι αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς αυστηρού lockdown εξαιτίας της αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίασή της σήμερα εισηγήθηκε να τεθούν σε «βαθύ κόκκινο» οι περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης και οι δήμοι Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση των 18:00, για τον κορωνοϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.