Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων από αύριο-Μέχρι πότε θα ισχύουν

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χορηγήσουν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης στους εργαζόμενους, οι οποίες θα έχουν ισχύ από την Τρίτη 9 Μαρτίου και για 14 ημέρες.

Επισημαίνεται ότι οι βεβαιώσεις χορηγούνται ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης-αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασία
  • νόμιμη άδεια

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών SMS στο 13033.

Παράλληλα, οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με το νέο έντυπο μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας)..

Ειδικώς, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Επίσης, με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.