Μικρή παράταση στο lockdown, αλλά & σταδιακό άνοιγμα: Τι & πώς θα ανοίξει 1η Μαρτίου

Σταδιακή θα είναι η άρση του αυστηρού lockdown από την 1η Μαρτίου, ενώ πολύ πιθανή είναι και η μικρή παράτασή του καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νατο κρατήσει σε ισχύ και για την πρώτη εβδομάδα του νέου μήνα, έως τις 7 Μαρτίου δηλαδή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με αγωνία την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, καθώς και την πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά ως προς την κάλυψη των ΜΕΘ. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες για τη χαλάρωση των μέτρων, ειδικά στην Αττική που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.

Το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα έχουν ισχύ μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και την προσεχή Παρασκευή η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών θα λάβει τις αποφάσεις της.

Διστακτικοί οι λοιμωξιολόγοι για άρση μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές

Προς το παρόν αρκετοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί για την άρση των περιορισμών στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και περισσότερο στην Αττική που συνεχίζει να καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, αν τις επόμενες ημέρες μειωθεί ο μέσος όρος κρουσμάτων και καταγραφεί ύφεση στη διασπορά, δεν αποκλείεται να εισηγηθούν σταδιακά βήματα προς το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Ως προς τα σχολεία, προτεραιότητα, -όπως και στο παρελθόν-, θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων, και μία εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων από την 1η Μαρτίου, αν υπάρξει σταθεροποίηση της κατάστασης».

Άνοιγμα την 1η Μαρτίου στο λιανεμπόριο, αλλά μόνο με την μέθοδο του με click away

Σε αυτή την περίπτωση το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει με τη μέθοδο του click away. Είναι σημαντικό έστω και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, καθώς κάθε μήνα που μένει κλειστός ο κλάδος το κόστος για την οικονομία προσεγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καθυστερεί η άρση απαγορευτικού στις μετακινήσεις

Πιο δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί αναλόγως της πορείας που θα έχει στη συνέχεια η πανδημία στην Ελλάδα.