Σκέψεις για… χρονόμετρο στα ψώνια: Οι «πονηροί» με τα διπλά & τριπλά SMS κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους

Ο καλός καιρός, οι μεγάλες εκπτώσεις, τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή και η κούραση του κόσμου, από το διαρκές lockdown, οδήγησε πολλούς να βγουν στους δρόμους, είτε για κάποιες αγορές, είτε απλώς για βόλτα, ωστόσο όπως αποδείχθηκε από τις συνεχείς περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, πολλοί ήταν εκείνοι, που επέκτειναν χρονικά την βόλτα τους στέλνοντας πολλαπλά SMS.

Όπως ανέφερε το Σάββατο το Open, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έστελναν δύο, τρία ή και τέσσερα μηνύματα για ψώνια, είτε γιατί υπήρχαν τεράστιες ουρές και δεν προλάβαιναν να εξυπηρετηθούν, είτε γιατί ήθελαν να μπουν σε περισσότερα καταστήματα.

Ωστόσο, με παρεμβάσεις τους οι αστυνομικοί τόνιζαν πως μετά το πέρας των δύο ωρών έπρεπε να φύγουν και να επιστρέψουν άλλη μέρα, κάτι το οποίο έκαναν στην πλειοψηφία τους και οι καταστηματάρχες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Η πρόταση Δερμιτζάκη για «κόφτη» στα SMS

Οι εικόνες αυτές όπως είναι λογικό, προκαλούν νέα ανησυχία στους ειδικούς, με τον καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη, να αναφέρει πως θα πρέπει να μπει «κόφτης» στα SMS ώστε να μην ξεφύγει πάλι η κατάσταση.

«Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» είπε. «Καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν καλό ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό» συνέχισε ο καθηγητής, που εξήγησε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους ανησυχεί.

Αγορές με… χρονόμετρο

Μετά από τις τελευταίες εικόνες στα καταστήματα, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω έλεγχο του χρόνου που θα κάνουν τα ψώνια τους οι καταναλωτές, μέσω του e-katanalotis.

Όπως αναφέρει το κανάλι, ο καταναλωτής θα μπαίνει στην ιστοσελίδα και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του και με ένα δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, μόνο που στο κινητό του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες.

«Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Αυτό που με φοβίζει, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς» σχολίασε.

Ένα τρίτο γενικό lockdown, θα είναι καταστροφικό

Το πόσο ανήσυχη ήταν η εικόνα στην αγορά το Σαββατοκύριακο, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, ανέφερε στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας τις εικόνες του Σαββάτου πως το γεγονός ότι κάποιοι με το να στέλνουν διπλό και τριπλό SMS για να παραμείνουν στα καταστήματα, «κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους».

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Σήμερα μάλιστα μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Kυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την Πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ υπενθύμισε πως όλοι μας, έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και του συμπολίτες μας, ιδίως εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.