Ν. Σύψας: Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία-Δύσκολοι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, με αφορμή το άνοιγμα της αγοράς κατέστησε σαφές ότι «ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολοι μήνες», επισημαίνοντας ότι η εστίαση θα ανοίξει τελευταία.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, υπογράμμισε ότι τα μαγαζιά άνοιξαν με κάποιο ρίσκο και αν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, θα κλείσουν ξανά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άνοιγμα του λιανεμπορίου «δεν είναι χωρίς ρίσκο. Υπάρχει κίνδυνος αλλά αυτή τη στιγμή η επιδημία είναι σε σταθερή κατάσταση και μας επιτρέπει να πάρουμε αυτό το λελογισμένο ρίσκο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιτροπή των επιστημόνων εισηγήθηκε να ανοίξουν τα μαγαζιά, με δύο προϋποθέσεις: «Η μία ήταν να γίνονται πολλά τεστ και ότι αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην επιδημία, τα μέτρα αυτά θα αρθούν άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, το επόμενο κομμάτι της κοινωνίας που θα ανοίξει θα είναι τα σχολεία και συγκεκριμένα γυμνάσια και λύκεια, αφού μέχρι στιγμής έχουν επαναλειτουργήσει μόνο τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

«Τα σχολεία προηγούνται. Αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτρέψει κάποιο άνοιγμα αυτό θα είναι τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε μάλιστα ότι η εστίαση θα ανοίξει τελευταία, προσθέτοντας ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστίαση.