Μαγιορκίνης: Θα γίνονται 12.000 τυχαία τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα - Lockdown και στην Κοζάνη

Στην πλατφόρμα testing.gov.gr θα μπορούν οι πολίτες από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, να δηλώσουν την πρόθεσή τους υποβληθούν σε δωρεάν τεστ αντιγόνου (rapid test), μέσω ενός νέου μηχανισμού διενέργειας τυχαίων τεστ για την παρακολούθηση της διασποράς στον πληθυσμό, που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα υπάρχουν 486 σημεία ελέγχου στα Κέντρα Υγείας και σε άλλες δομές υγείας και στόχος είναι η διεξαγωγή 12.000 δωρεάν ελέγχων την ημέρα.

Οδηγίες για την αίτηση στην πλατφόρμα

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν σε μία φόρμα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, ΑΦΜ, κ.λπ.) και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Στη συνέχεια και μέσω sms θα λαμβάνουν την επαλήθευση για την αίτησή τους, ενώ για το αν έχει κάποιος επιλεγεί για το τεστ κορονοϊού θα ενημερώνεται με νέο sms μερικές ημέρες αργότερα.
Παράλληλα, με την επίδειξη του sms θα επιτρέπεται η μετακίνηση του πολίτη στο κέντρο στο οποίο θα υποβληθεί σε έλεγχο και θα δικαιολογεί τρίωρη απουσία από την εργασία του.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε για την πλατφόρμα πως είναι «ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού.

Η στρατηγική μας, όπως γνωρίζετε, για δωρεάν τεστ μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνει κατ’ αρχήν όλους τους ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με covid-19, όπως είναι οι νοσοκομειακοί και οι έλεγχοι στα Κέντρα Υγείας».

Στη συνέχεια «με την έλευση έγκυρων ταχέων αντιγονικών τεστ προσθέτουμε πλέον στη στρατηγική μας τυχαίους, δωρέαν, δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια με στόχο να φτάσουμε τα 12.000 τεστ τυχαίου ελέγχου ανά ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ανησυχία από τη Βάνα Παπαευαγγέλου

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε πως αν κάποιος βρίσκεται σε μία περιοχή, η οποία παρουσιάζει μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, και εμφανιστεί «χαλαρός» τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να προκαλέσει νέα αύξηση τον Γενάρη και αναφέρθηκε στη μεγάλη διαφορά σε της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μας σε σχέση με το καλοκαίρι.

Τότε, είπε, είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα και συνεπώς μικρή πιθανότητα και λόγω των καιρικών συνθηκών να εκτεθούμε. «Τότε έπρεπε να είσαι πολύ άτυχος για να βρεθείς κοντά με ένα συμπτωματικό φορέα κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα».

Γι΄αυτο το λόγο, η κ. Παπαευαγγέλου, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων υπάρχει κίνδυνος μίας εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το εξής παράδειγμα: «Έστω ότι έχουμε μία περιοχή με σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω του 2ου κύματος αλλά η οποία σήμερα παρουσιάζει μειωμένο αριθμό κρουσμάτων. Αν κάποιος χαλαρώσει ή συγχρωτιστεί πολλές ώρες μέσα σε έναν κλειστό χώρο έχει πολλές πιθανότητες να συναντήσει έναν ασυμπτωματικό φορέα και έτσι να ξεκινήσει μία νέα αλυσίδα μετάδοσης και περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα. Έτσι, στην περιοχή αυτή η επιδημιολογική κατάσταση τον Ιανουάριο θα είναι δραματική» κατέληξε
Βέβαια η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι είναι ελπιδοφόρο ότι ο αριθμός εκείνων που βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που διασωληνώθηκαν.
Είμαστε χαρούμενοι για τη μείωση του δείκτη Rt τόνισε η κ. Παπαυαγγέλου, συμπληρώνοντας όμως ότι τα μέλη της Επιτροπής ανησυχούν ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα νοσοκομεία θα γεμίσουν και πάλι.

Lockdown στην Κοζάνη

Τα στοιχεία με βάση τα οποία αποφάσισε η κυβέρνηση να εφαρμόσει lockdown στην Κοζάνη εξήγησε ο κ. Ν. Χαρδαλιάς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 397 ενεργά κρούσματα με 81 νοσηλευόμενους και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού κινδύνου, οι οποίες τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 κρούσματα, 199 βρίσκονται στον δήμο Κοζάνης, 134 στον δήμο Εορδαίας, 43 στον δήμο Βοΐου, 15 στον δήμο Σερβίων και 6 στον δήμο Βελβεντού.

«Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμηρο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα στη Δυτική Αττική

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Δυτική Αττική, ο κ. Ν. Χαρδαλιάς είπε πως στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, 28 ασθενείς να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, με 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές να ανέρχονται σε 162. Στον δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν σήμερα 30, 80 νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους είναι 91. Σημείωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 41,55 έτη.

Αυστηρό μήνυμα του. Ν. Χαρδαλιά

«Για 3-4 ώρες γιορτινού ξεφαντώματος, μην στείλουμε τους δικούς μας στο νοσοκομείο. Καμία έκπτωση στα μέτρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση και χωρίς να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημη εξέλιξη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.