Πότε θα αποφασιστεί η άρση του lockdown-Την ερχόμενη εβδομάδα οι νέες ανακοινώσεις

Ενόψει της ανησυχητικής εικόνας της πανδημίας στη χώρα μας, το ενδεχόμενο να γίνει άρση του lockdown στα τέλη του μήνα δεν φαντάζει πλέον πιθανό. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να εξεταστούν στη σύσκεψη που θα έχει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιτροπή λοιμωξιολόγων και τους κ. Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ΥΠΕ, το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και ανακοίνωσε ότι όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ της χώρας θα γίνουν αορίστου χρόνου.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι εξαγγελίες για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Μιλώντας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, αλλά και στον τρόπο που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης της διάδοσης του κορωνοϊού

Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων». Συγκεκριμένα, σήμερα κατεγράφησαν 2.135 νέα κρούσματα σε μεγάλο αριθμό τεστ κορωνοϊού, που ξεπέρασε τα 30.000.

Μια ακόμη ενθαρρυντική ένδειξη στη μάχη με την πανδημία είναι πως στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόνο μία ακόμη περιφέρεια, εκείνη της Λάρισας, εμφανίζει τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Φαίνεται λοιπόν πως πέφτει από το διψήφιο ποσοστό ο δείκτης θετικότητας, γεγονός που δείχνει πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης της διάδοσης του κορωνοϊού. Για σαφή τάση σταθεροποίησης άλλωστε μίλησαν και οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα το απόγευμα της Δευτέρας.

Προβληματισμό προκαλεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και νέων θανάτων

Αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει ειδικούς και κυβέρνηση είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, που συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος για μια ακόμη ημέρα ήταν τριψήφιος.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε και τα εξής: «Βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αποκατάσταση της τάξης και της αλήθειας

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια».