Άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο Μακρόν αν συνεχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα

Τη άρση του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια του αποψινού διαγγέλματος προς τον γαλλικό λαό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε ότι οι προσπάθειες του γαλλικού λαού απέδωσαν και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού. «Όταν στις 28 Οκτωβρίου απευθύνθηκα σε εσάς, δεσμεύθηκα να σας δώσω νεότερα για την εξέλιξη της επιδημίας» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε θεαματικά από τις 60.000 στις 20.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα.

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει από τις 28 Νοεμβρίου» ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος. «Έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες προκειμένου να φτάσουμε στον στόχο, να έχουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι η βεβαίωση μετακίνησης δεν θα σταματήσει μετά τις 28 Νοεμβρίου, προαναγγέλλοντας ωστόσο αλλαγές στα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση lockdown

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται στα 20χλμ η απόσταση από την οικία των πολιτών, στην οποία μπορούν να μετακινηθούν για την για φυσική άσκηση.Επίσης θα επιτραπούν εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το δεύτερο στάδιο της άρση του lockdown θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει η μείωση των νέων μολύνσεων  «Θα μπορούμε να μετακινηθούμε χωρίς βεβαίωση και από περιφέρεια σε περιφέρεια, να περάσουμε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και μετά την άρση του lockdown

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι εφόσον αρθεί το lockdown, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες από τις 15 Δεκεμβρίου για τις ώρες 21.00 με 7.00 το πρωί. «Θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν θα γίνουν συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους», υπογράμμισε.

Γνωστοποίησε δε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται επαναλειτουργία των κινηματογραφικών αιθουσών, των θεάτρων και των μουσείων.

Άνοιγμα εστιατορίων και σχολείων στις 20 Γενάρη

«Υπολογίζεται εκεί κατά τις 20 Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να επανέλθουμε, αν αυτό είναι δυνατό, σε επαναλειτουργία των αθλητικών αιθουσών και των εστιατορίων» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι τα μαθήματα στις σχολικές αίθουσες θα ξεκινήσουν και πάλι στις 20 Ιανουαρίου, ενώ δυο εβδομάδες αργότερα θα επιστρέψουν και οι φοιτητές στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Γαλλία θα ξεκινήσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου. «Οι υγειονομικές αρχές θα αποσαφηνίσουν τις πρακτικές λεπτομέρειες του εμβολιασμού με τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία» είπε, σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται από τα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές του νέου έτους.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό  αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον πιο διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο»

 Δείτε το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν: